Masurile de redresare adoptate de Bucuresti si Tallinn au inceput, conform ultimelor date macroeconomice, sa isi demonstreze efectele pozitive asupra economiei. Aceasta este una dintre concluziile discutiilor avute, miercuri, in Estonia, de presedintele Traian Basescu si premierul estonian, Andrus Ansip, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Basescu a adresat, cu acest prilej, felicitari Estoniei si autoritatilor de la Tallinn pentru succesul inregistrat prin aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2011.

Pe de alta parte, in cadrul intrevederii cu presedintele Parlamentului estonian, Ene Ergma, ambii interlocutori au subliniat faptul ca actiunea parlamentara capata o relevanta tot mai mare la nivel european, in special dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

In context, seful statului roman si presedintele Parlamentului estonian au manifestat interes pentru revitalizarea dialogului parlamentar intre Romania si Estonia.

In ceea ce priveste securitatea energetica, cei doi oficiali au subliniat interesul ambelor state pentru materializarea diversificarii surselor si a rutelor de transport. Au fost trecute in revista principalele teme aflate pe agenda internationala, cum ar fi situatia din Africa de Nord si evenimentele tragice prin care trece poporul japonez.

Programul vizitei a mai cuprins, de asemenea, si vizitarea Centrului pentru tehnologia informatiilor si comunicatiilor (IT Demo Center) de la Tallinn.

Presedintele Traian Basescu a efectuat marti si miercuri o vizita de stat in Republica Estonia, la invitatia omologului sau, Toomas Hendrik Ilves.