Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat joi dimineata pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, caruia i s-a comunicat insatisfactia partii romane pentru situatia creata in contextul mesajelor transmise de oficialii ungari cu ocazia manifestarilor de marcare a Revolutiei de la 1848, informeaza un comunicat al institutiei.

MAE a solicitat clarificarea urgenta a acestei situatii si precizeaza ca va avea permanent in atentie problema.

MAE "a luat nota de explicatiile date cu privire la continutul mesajului oficial, care a fost transmis de premierul Republicii Ungare, Viktor Orban, cu aceasta ocazie si a solicitat delimitarea fata de orice adaugiri atribuite premierului ungar".

MAE mai mentioneaza ca miercuri, 16 martie, primul colaborator al Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti a fost chemat in audienta pentru a i se solicita clarificari privind declaratiile recente ale oficialilor ungari. Cu aceasta ocazie, MAE a reiterat pozitia cunoscuta a autoritatilor romane conform careia Romania promoveaza descentralizarea locala, dar nu autonomia teritoriala pe criterii etnice, care nu este conforma cu prevederile Constitutiei Romaniei.

MAE reaminteste ca nu exista standarde la nivel UE sau international privind autonomia.

Pozitia MAE privind drepturile minoritatilor nationale a fost exprimata, in scris, si intr-un raspuns la un demers scris al Consiliului National Secuiesc, din ianuarie 2011:

"Romania si-a asumat, prin participarea la diverse tratate internationale, obligatii ferme in privinta respectarii si protejarii elementelor esentiale ale identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale (religia, limba, traditiile si patrimoniul cultural), convinsa fiind de necesitatea protejarii diversitatii culturale ca element definitoriu al societatii romanesti. Astfel, Romania isi indeplineste pe deplin obligatiile asumate prin Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacra standardele de drept international in materie de protectie a minoritatilor nationale.

[...] Dupa cum bine este cunoscut, Romania nu are nici un fel de obligatie impusa prin nici un fel de tratat international prin care sa acorde autonomie teritoriala vreunei regiuni/unitati teritoriale.

[...] Reiteram atasamentul Romaniei fata de valorile europene si de respectul pentru normele internationale si europene in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, subiect care, de altfel, se regaseste in mod constant in dialogul romano-ungar."