Portul Constanta este verificat, joi, de politisti si jandarmi, impreuna cu inspectori de la Garda Financiara si vamesi, fiind controlate documentele vamale, sistemele de depozitare, transfer si masurare, pentru depistarea celor care introduc si distribuie ilegal marfuri in zona portuara, anunta Mediafax.

"Scopul actiunii comune consta in verificarea documentelor privind autorizarea si functionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizarii sistemelor de depozitare, transfer si masurare. Totodata, va fi verificata legalitatea privind provenienta produselor energetice detinute si eliberarea acestora din antrepozite", se arata intr-un comunicat de presa de joi al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Controalele vizeaza infractiuni ce prejudiciaza bugetul de stat si submineaza economia nationala prin introducerea si distribuirea ilegala de marfuri in zona porturilor de la Marea Neagra.

Totodata, autoritatile urmaresc prevenirea si combaterea neachitarii taxelor si impozitelor aferente operatiunilor comerciale si destructurarea grupurilor infractionale specializate in infractiuni de crima organizata.

Actiunea din Portul Constanta este sprijinita si de Biroul Roman de Metrologie Legala, precizeaza MAI.

UPDATE - Societatea Oil Terminal, vizata de controlul declansat in Portul Constanta

Controlul din Portul Constanta vizeaza si Societatea Oil Terminal, astfel ca zeci de inspectori ai Garzii Financiare, politisti si jandarmi au descins la depozitele din port apartinand companiei, fiind verificate documentele contabile, dar si stocurile, relateaza Mediafax.

Controlul are loc la scurt timp de la retinerea, pentru fapte de coruptie, a fostului director al SC Oil Terminal Constanta Stefan Ene.

Directorul Oil Terminal, Liviu Wagner, a declarat, joi, ca se bucura ca are loc acest control pentru ca astfel societatea va scapa de acuzatiile de coruptie.

"In sfarsit a venit si la noi controlul, ca sa putem scapa de acuzatiile de asa-zisa frauda fiscala. Ne bucura ca avem ocazia sa demonstram ca nu suntem implicati in evaziune fiscala cu produse petroliere, asa cum s-a vehiculat in ultima perioada in mass-media, iar acest lucru se va dovedi in urma unui control facut de organele statului. Sunt convins ca acestea s-au autosesizat in urma acestor barfe din presa si bine au facut, pentru ca acum ne vom putea demonstra nevinovatia", a precizat Liviu Wagner.

El a precizat ca verificarile au inceput la ora 10.00, la cele doua depozite ale societatii si la sediul central, si vizeaza atat produsele finite si brute existente in depozite, cat si toate documentele contabile.

"Sper ca verificarile sa nu depaseasca 72 de ore pentru ca apoi ar putea aparea probleme in ceea ce priveste continuitatea activitatii nostre. De aceea le-am cerut tuturor angajatilor sa fie extrem de cooperanti cu organele de control si sa le dea tot ajutorul logistic astfel incat controlul sa fie cat mai rapid si cat mai exact", a mai declarat Silviu Wagner.

Oil Terminal are activitati de import export cu produse petroliere, brute sau finite, si produse petrochimice, actionarul majoritar al firmei fiind statul roman, cu peste 59 la suta din actiuni.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la sfarsitul lunii februarie, ca nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, vazand ce s-a intamplat pana acum, seful statului mentionand ca Portul Constanta trebuie sa fie, si este, o prioritate.

Tot atunci, seful DNA, Daniel Morar, afirma ca i se pare nefiresc sau nejustificat statistic faptul ca intr-o zona in care este port nu exista dosare penale, Portul Constanta fiind o zona cu potential criminologic, procurorul raspunzand unei intrebari privind o ancheta in acest loc.

Daniel Morar a sustinut ca poate fi vorba de o pasivitate a procurorilor constanteni, care ar trebui sa aiba o activitate proactiva.

"Mie mi se pare oarecum nefiresc sau nejustificat statistic ca intr-o zona care cuprinde principalul port al tarii s.a.m.d. ... unde avem Dunare, sa nu avem dosare, pentru ca nu cred ca asta inseamna ca nu avem activitate infractionala", afirma Daniel Morar.