Presedintia ungara a Uniunii Europene va face tot posibilul pentru intrarea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen, in conformitate cu promisiunile, in ciuda opozitiei Parisului si a Berlinului, a declarat luni seful dimplomatiei ungare, Janos Martonyi, citat de AFP.

Janos MartonyiFoto: Agerpres

"Exista o prioritate. Si aceasta este extinderea zonei Schengen la Bulgaria si Romania", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Martonyi, care se afla la Paris pentru a prezida o ceremonie care marcheaza debutul presedintiei ungare, in prezenta ministrului francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez.

"Este o situatie care necesita supletea, abilitatea diplomatica a presedintiei" ungare, a recunoscut Martonyi, subliniind ca va incerca sa gaseasca un compromis.

Conditiile pentru aderarea la Schengen au fost indeplinite de Romania, potrivit Comisiei Europene, si raman cateva probleme pentru Bulgaria, a adaugat ministrul ungar.

"Daca sunt indeplinite criteriile de aderare, e limpede: trebuie sa mergem inainte", a subliniat el, adaugand ca intentioneaza sa abordeze aceasta chestiune cu colegii sai francez si german.

"Mentinem aceasta prioritate, pentru ca este promisiunea noastra catre prietenii nostri bulgari si romani".

Mai multi diplomati europeni la Bruxelles au declarat recent ca cele doua tari nu se vor integra in spatiul Schengen la finele lunii martie, deoarece rapoartele de evaluare asupra controlului frontierelor sunt negative.

Franta si Germania considera prematura autorizarea intrarii Bulgariei si a Romaniei in acest spatiu si doresc garantii potrivit carora cele doua state "au terminat cu coruptia, criminalitatea organizata si ca frontierele lor sunt bine pazite", dupa cum a explicat recent Laurent Wauquiez.

Spatiul Schengen numara 25 de state membre. Peste 400 de milioane de cetateni pot circula liber din Finlanda pana in Grecia si din Portugalia pana la frontiera poloneza, fara a trebui sa se legitimeze cu pasaportul.