Romania considera ca, in momentul de fata, este prematura discutia despre o inghetare a bugetului Uniunii Europene pentru perioada de dupa 2013, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.

"Romania considera ca, in momentul de fata, este prematur sa vorbim de o inghetare a bugetului Uniunii Europene pentru perioada de dupa 2013. Credem ca este mai util sa asteptam Comunicarea Comisiei privind noul cadru financiar multianual al Uniunii si abia apoi sa avem dezbateri privind alocarile financiare, la nivelul institutiilor comunitare. Este de asemenea important sa nu se puna sub semnul intrebarii caracterul comunitar al procedurii bugetare", se arata in raspunsul MAE, citat de Agerpres.

Suedia, Republica Ceha, Polonia, Bulgaria si Romania se opun inghetarii bugetului UE pentru 2014-2022 propuse de Marea Britanie, Franta, Germania, Finlanda si Olanda, relateaza mediile europene, preluate pe 21 decembrie de RIA Novosti.

Bugetul actual al UE /2007-2013/ se ridica la 864,3 miliarde de euro. Initial, s-a prevazut ca cheltuielile bugetare sa fie ridicate la 1.000 de miliarde de euro pentru cadrul financiar 2014-2022.

Tarile din Europa de Est si de Sud, dar si tarile baltice, care beneficiaza de sprijin bugetar din partea UE, risca sa ramana fara aceasta asistenta in cazul in care cheltuielile vor fi inghetate la nivelul actual.

Ideea de a ingheta bugetul UE pana in 2020 a fost exprimata de cinci lideri europeni, printre care presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic David Cameron, intr-o scrisoare transmisa saptamana trecuta presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Negocierile asupra viitorului buget al celor 27 vor incepe in 2011.