Fostii ministri Nagy Zsolt si Tudor Chiuariu au fost trimisi in judecata in dosarul Posta Romana

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 15 decembrie 2010, 16:46 Actualitate | Esenţial


Fostii ministri Nagy Zsolt si Tudor Chiuariu au fost trimisi in judecata in dosarul Posta, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul in acest dosar este evaluat la peste 8,6 milioane euro.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata:

Dan Mihai Toader, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Companiei Nationale Posta Romana S.A. (C.N.P.R.), acuzat de:
 • abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
 • stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale,
Emanoil Lepadatu, director economic executiv al C.N.P.R. S.A., acuzat ca a stabilit, cu intentie, o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale.

Andrei Marinescu, director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al C.N.P.R. S.A., acuzat de:
 • abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
 • stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale,
Ioan Folfa, administrator la S.C. TOPCADEX 99 S.R.L., acuzat de infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata savarsita in legatura cu o fapta de coruptie.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

In perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii C.N.P.R. S.A. au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a Statului Roman in proprietatea privata a S.C. IMOPOST DEVELOPEMENTS S.A., demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului Romaniei prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel S.C. IMOPOST DEVELOPMENTS S.A.

In aceasta modalitate, statul roman a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 euro.

S.C. IMOPOST DEVELOPEMENTS S.A. s-a constituit la data de 26 iulie 2005, fiind creata ca un parteneriat intre C.N. Posta Romana S.A., S.C. PROCEMA S.A., S.C. COMNORD S.A. si doua persoane fizice. Scopul constituirii S.C. IMOPOST DEVELOPMENTS S.A. este demolarea de catre societate a cladirilor existente pe terenul din Bucuresti, Calea Victoriei nr.133-135 si edificarea unui imobil cu functiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Postei Romane a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei nr.133-135 sa fie adus de C.N. Posta Romana S.A. ca aport in natura la capitalul social al societatii nou infiintate.

In tot acest demers s-a urmarit favorizarea concernului S.C. PROCEMA S.A. - S.C. COMNORD S.A. astfel ca, la nivelul anului 2005, sprijinul acordat concernului s-a realizat concomitent pe doua planuri: ignorarea faptului ca imobilul din Calea Victoriei este bun proprietate publica a statului si subevaluarea acestuia.

Astfel, cu ocazia aportarii imobilului la S.C. IMOPOST S.A., Toader Dan Mihai, Lepadatu Emanoil si Marinescu Andrei, in calitate de director general, director economic executiv si, respectiv, director al Directiei de Dezvoltare Strategica, au subevaluat imobilul din Calea Victoriei nr. 133 - 135, stabilind cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala a imobilului.

Trecerea efectiva a imobilului din patrimoniul Postei Romane in cel al IMOPOST trebuia insotita de o evaluare a terenului astfel ca firma inculpatului Folfa Ioan, S.C. TOPCADEX 99 S.R.L., a intocmit un Raport de evaluare a acestui teren, datat 21 iulie 2005, prin care a fost stabilita o valoare imobiliara mult mai mica decat cea reala, diferenta rezultata din subevaluare fiind de 3.652.244 euro.

Avand in vedere faptul ca acest raport de evaluare trebuia intocmit de catre un expert judiciar, iar Folfa Ioan nu avea aceasta calitate, acesta a modificat raportul, a semnat in fals in locul unui expert din cadrul firmei sale si a aplicat stampila acestuia de expert judiciar. Atat Folfa Ioan cat si expertul avusesera anterior colaborari cu S.C. PROCEMA S.A. si S.C. COMNORD S.A. iar inculpatul Lepadatu Emanoil, in calitatea sa de presedinte al comisiei de selectie a ofertelor pentru serviciile de evaluare, s-a asigurat ca S.C. TOPCADEX 99 S.R.L. va realiza evaluarea terenului, pentru ca imobilul sa fie evaluat de o firma apropiata consortiului si girand practic subevaluarea imobilului.

Avand in vedere ca exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel cu privire la dreptul de proprietate al Postei Romane asupra terenului, respectiv ca facea parte din categoria bunurilor proprietate publica ale statului si deci nu putea fi instrainat, Nagy Zsolt, in calitatea sa de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a initiat si a avizat proiectul unei hotarari de guvern prin care sa se clarifice acest aspect. Acest minister coordona activitatea Postei Romane in virtutea faptului ca, pana in anul 2006, statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, era actionar unic al C.N.P.R., iar din anul 2006, actionar majoritar.

Zsolt Nagy a intocmit nota de fundamentare si proiectul H.G. nr.377/2007 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr.550/1996 privind transmiterea unui imobil, situat in municipiul Bucuresti, in administrarea Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A. Prin aceasta Hotarare de Guvern s-a stabilit ca "imobilul care face obiectul acestui act nu avea destinatie publica si nu era afectat uzului sau interesului public" si se elimina cuvantul "publica" din H.G. 550/1996.

Practic, Zsolt Nagy a initiat o de hotarare de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, in vederea promovarii intereselor private ale consortiului format din S.C. PROCEMA S.A. si S.C. COMNORD S.A.

La scurt timp, omologul sau din cadrul Ministerului Justitiei, Tudor Chiuariu Tudor, a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal.

Cei doi ministri de resort au avizat acest proiect in regim de urgenta, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative si a prevederilor legale care stabileau ca trecerea unui imobil din proprietate publica in proprietatea privata a statului se putea face numai printr-o hotarare care sa prevada expres acest lucru.

Cu toate acestea, la data de 25 aprilie 2007, Guvernul Romaniei a adoptat H.G. nr.377/2007 prin care s-a consfintit definitiv trecerea bunului in domeniul privat al statului. Prin aceasta S.C. IMOPOST DEVELOPMENTS S.A. a obtinut un avantaj patrimonial constand in dreptul de proprietate asupra imobilului din Calea Victoriei, nr.133-135 si, in mod indirect, Consortiul S.C. PROCEMA S.A. - S.C. COMNORD S.A. a obtinut beneficiile rezultate in urma subevaluarii imobilului cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al S.C. IMOPOST DEVELOPMENTS S.A.

Prejudiciul cauzat statului roman prin instrainarea in mod ilegal a imobilului proprietate publica a statului roman din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre S.C. IMOPOST S.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4426 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Era si tumpul! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 16:56)

  xolv [anonim]

  Nagy merita acuzat de inalta tradare, nu de coruptie!
 • +13 (13 voturi)    
  Se strange latul! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 17:04)

  dada [anonim]

  Degeaba ii trimite in judecata daca dupa aia nu patesc nimic.
 • 0 (10 voturi)    
  Halal (Miercuri, 15 decembrie 2010, 17:15)

  roberto [anonim]

  Numa fraierii sunt trimisi in judecata!

  Daca era destept, Chiuariu era acum parlamentar si-l durea fix in ridzi!
  • +5 (5 voturi)    
   e parlamentar (Miercuri, 15 decembrie 2010, 18:06)

   Costin [anonim] i-a raspuns lui roberto

   Chiuariu e parlamentar acum si a fost si in sesiunea precedenta. Dovada ca lucrurile se misca incet-incet (e drept, cam prea incet).
  • +3 (3 voturi)    
   daca era destept (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:04)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui roberto

   Chiuariu e parlamentar si e la fel de prost ca inainte.
  • +3 (3 voturi)    
   Halal "roberto" (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:34)

   George [anonim] i-a raspuns lui roberto

   Se vede ca esti pe langa subiect. Imbecilul ala de Chiuariu e si in momentul de fata parlamentar. Din pacate. Cat priveste "fraierii"... matale e sigur ca esti unul dintr-aia.
   • -2 (2 voturi)    
    Noroc cu tine (Miercuri, 15 decembrie 2010, 20:20)

    roberto [anonim] i-a raspuns lui George

    Mare noroc cu cei ca tine care tin evidenta parlamentarilor.
    • +2 (2 voturi)    
     Asa e... (Joi, 16 decembrie 2010, 10:11)

     Ronin [utilizator] i-a raspuns lui roberto

     ....cat tupeu pe George sa livreze o informatie corecta! Ce e asa de greu sa recunosti ca ai gresit domnu` Roberto? Se mai intampla...
 • +9 (9 voturi)    
  sa mai zica cineva (Miercuri, 15 decembrie 2010, 17:18)

  dum_i [utilizator]

  ca nu se inteleg ungurii cu romanii. Si cand sunt corecti, si cand sunt niste mafioti ca astia doi.
 • +8 (12 voturi)    
  x (Miercuri, 15 decembrie 2010, 17:20)

  M [anonim]

  Asta-i tot? Un prapadit de imobil? Pai astia au furat de zeci si sute de milioane de euro, nu un rahat de viloi......
  • +6 (6 voturi)    
   Ridzi a furat 50mii euro (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:02)

   desteptarea [utilizator] i-a raspuns lui M

   de la 50 mii euro furati de Ridzi la 8 milioane cred ca e o diferenta semnificativa....
   PNL par mai incisivi :)
 • +5 (7 voturi)    
  Escrocherii (Miercuri, 15 decembrie 2010, 17:38)

  Irist [utilizator]

  Credeti ca vor fi judecati? Se va lungi procesul pana faptele vor fi prescrise. Cu asa justitie te astepti la orice! Sigur dosarul va ajunge la un judecator corupt si nu la un judecator tanar si incoruptibil.
 • +5 (5 voturi)    
  Raspuns pentru Irist : (Miercuri, 15 decembrie 2010, 18:01)

  CD [utilizator]

  ..nu esti bine informat daca creze ca judecatorii tineri sunt si incoruptibili ..In afara de 1-2 care sunt mai bine pregatiti... restul sunt de o calitate profesioanla si morala inspaimantatoare ...! Si parca le toarna la INM, ceva in cerneala, la fel ca si politistilor astfel incat ,cand termina studiile sa se ..inregimenteze in turma si sa fac ..ciocul mic ! De aceea nu este posibila nici o reforma care sa fie initiata sau sa porneasca din interiorul corpului magistratilor !
 • +3 (3 voturi)    
  Mda... (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:02)

  George [anonim]

  Nu cumva si "povestea" asta e tot comanda politica a lui Basescu? Hahahahaha!!! Era si momentul pentru Nagy si Chiuariu sa dea piept cu justitia. Pe cand tovarasul Codrut Seres?
 • +3 (3 voturi)    
  hotii (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:48)

  dorin valeriu [anonim]

  hotararea de guvern a fost emisa de Tariceanu, se pare ca Chiuariu a fost "convins" sa avizeze juridic acest act, pe care precedesorul sau, Monica Macovei, a refuzat a refuzat sa-l accepte. mai sapati putin pana la Tariceamu. Si urmariti circuitul banilor !
 • +2 (2 voturi)    
  Chiuariu trimis in judecata (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:54)

  costel [anonim]

  Dar Tariceanu nu trebuie trimis in judecata?
 • -2 (2 voturi)    
  apa de ploaie.... (Miercuri, 15 decembrie 2010, 20:11)

  costica [anonim]

  ce sens are?! o sa ajunga iar la Parlament si o sa repete cazul Ridzi, Nastase, Voicu...... Justitie romaneasca..... dar CSM e de vina, asa zice Dl Basescu !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  exceptie! (Joi, 16 decembrie 2010, 9:14)

  brod [anonim]

  curat neconstitutional... muzica!....
 • 0 (0 voturi)    
  magyar connection (Joi, 16 decembrie 2010, 9:16)

  brod [anonim]

  sa fie vreo legatura intre trimiterea in judecata a fostului ministru udemerist si retragerea lui marko bela de la conducerea udmr? in instanta, acuzatul va trebui sa se apere... sa spuna... daca vrea sa scapa bsma cat mai curata.
 • 0 (0 voturi)    
  lol (Joi, 16 decembrie 2010, 11:24)

  ngi [anonim]

  parca tot ministrul telecomului si altii au fost anchetati in cazul Romtelecom pt o suma foarte apropiata, adica 8,4 mil Euro sau Dolari.. daca mai conteaza.

  deci as putea spune ca am facut 0 progres, dar ne putem mandri cu un regres.

  in cazul celor de la Romtelecom, un complet format din 3 onorabili judecatori a decis ca procurorii au actionat cu superficialitate.

  sunt chiar curios de ce se va intampla in cazul astora :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by