Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca afirmatiile ministrului francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, referitoare la pretinsa nerecunoastere de catre Romania a frontierei de stat cu R. Moldova nu corespund realitatii.

In plus, MAE considera ca stabilirea de legaturi intre aderarea la Schengen si relatia cu Republica Moldova este o incercare de deviere a discutiei catre alte subiecte.

"Conexiunile intre chestiunea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si relatia Romaniei cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o incercare de deviere a discutiei catre subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care Romania le indeplineste, conform tuturor evaluarilor misiunilor europene de verificare in domeniu", se arata intr-un comunicat MAE.

MAE reaminteste ca frontierele Romaniei de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Totodata, Romania a recunoscut independenta R. Moldova exact in ziua proclamarii ei, pe 27 august 1991. "Acest gest a fost total si complet, un act de vointa politica ce, potrivit dreptului international, implica recunoasterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre Romania si R. Moldova nu este disputata", se precizeaza in comunicat.

Romania si R. Moldova au semnat in noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera. Documentul stabileste un regim juridic modern al frontierei comune si creeaza baza necesara pentru cooperarea intre autoritatile de frontiera din Romania si Republica Moldova.

Ministrul francez al Afacerilor Europene: Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la Schengen

Reactia vine dupa ce Franta a adus noi argumente pentru a arata ca Romania si Bulgaria nu sunt gata sa adere la zona Schengen. Guvernul francez invoca, printre altele, faptul ca Romania nu recunoaste frontiera cu Moldova. Ministrul Afacerilor Europene spune ca Franta va refuza sa se implice in "slabirea frontierelor si a capacitatii Europei de a administra si a controla fluxul de migranti".

"Nu vom intra in mecanisme care ar afecta frontierele noastre si ar slabi capacitatea Europei de a gestiona si a controla fluxurile migratoare", a declarat Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, citat de AFP.

"Ceea ce spune Franta este foarte simplu: bineinteles ca Romaniei si Bulgariei nu li se inchide usa, dar este nevoie sa fie respectate criterii simple. Primul este ca trebuie sa fim siguri in legatura cu frontierele noastre", a explicat Wauquiez, subliniind ca Romania "nu recunoaste frontiere cu R. Moldova, pe unde trec fluxurile".

"Noi recunoastem frontiere cu R. Moldova; deci, exista o problema care este un obstacol, deocamdata, in calea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen", a mai spus oficialul francez, adaugand ca "daca noi le incredintam frontierele noastre, este legitim sa putem avea toate garantiile ca aceste frontiere vor fi bine pazite de vamesi care sa exercite intreaga vigilenta pe care suntem indreptatiti sa o asteptam. In acest moment, nu este cazul. Deocamdata, activitatea nu este satisfacatoare".

In urma cu o luna, secretarul de stat francez Pierre Lellouche anunta ca Franta va face in asa fel incat decizia UE privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen sa nu fie luata inainte de vara anului 2011.