Cateva zeci de mame au protestat, timp de doua ore, miercuri la pranz, in fata sediului Guvernului, cerand Executivului sa renunte la decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului. Tinerele au venit in Piata Victoriei fie impreuna cu copiii, fie cu carucioarele goale. Protestul s-a incheiat la ora 13:00.

Ana Mihaita, presedintele Asociatiei "Mame pentru Mame", a declarat, pentru Mediafax, ca ordonanta de urgenta adoptata luni de Guvern reprezinta o lovitura pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au ramas insarcinate la sfarsitul lunii noiembrie. Ana Mihaita mai spune ca mamele vor ca guvernantii "sa nu se atinga" de prevederile anterioare referitoare la perioada de acordare a indemnizatiei si de limitele acesteia. Ana Mihaita a adaugat ca dupa 1 ianuarie 2011 limita maxima a indemnizatiei ar fi trebuit sa revina la 4.000 de lei pe luna, asa cum Guvernul a promis in luna iulie, cand a decis diminuarea acesteia cu 15 la suta.

Perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei, modificari care nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali, a anuntat, luni seara, premierul Emil Boc. Limita minima a indemnizatiei va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata si vor beneficia de o prima lunara de 500 de lei daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an in care pot opta pentru acest concediu neplatit.

Mamele aflate deja in concediu vor beneficia de actuala indemnizatie, aflata in plata, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, in prezent se afla in plata 198.000 indemnizatii de crestere a copilului.

De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%.

Curtea Consitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei. Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Si in urma deciziei din vara a Guvernului, mamele au protestat in strada, cerand ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa nu fie redusa.