Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au trimis luni in judecata cinci persoane, in dosarul incendiului izbucnit la Maternitatea Giulesti, soldat cu moartea a sase bebelusi.

Este vorba de asistenta Florentina Carstea, seful serviciului tehnic, Vasile Dima, medicii Bogdan Marinescu si Ioan Toma Adrian, precum si electricianul spitalului Gigel Oprea, informeaza Agerpres.

Potrivit rechizitoriului, incendiul "s-a produs si s-a amplificat ca urmare a nerespectarii mai multor obligatii de serviciu, de catre functionari publici din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu" , dupa cum urmeaza:

  • nerespectarea obligatiei de supraveghere permanenta a Salonului de Terapie Intensiva nou - nascuti;
  • neluarea masurilor de asigurare a unui numar suficient de asistente la Salonul de Terapie Intensiva nou - nascuti;
  • neluarea masurilor de organizare a activitatii de sanatate si securitate in munca;
  • verificarea superficiala a prizei de la care s-a declansat incendiul;
  • neplanificarea activitatilor de prevenire si stingerea incendiilor.

Sursa de initiere a incendiului produs in Salonul de Terapie Intensiva a fost supraincalzirea elementelor de contact ale stecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrica al aparatului de conditionare a aerului AC1.

Pe 16 august 2010, in jurul orei 18,30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din Sectia de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie"'Prof. Dr. Panait Sarbu", a izbucnit un incendiu in urma caruia sase nou-nascuti aflati in salon au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave.

De asemenea, s-a produs o paguba materiala de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale si a celorlalte obiecte din salon.

Procurorii sustin ca, prin natura sa, prin circumstantele si consecintele produse, evenimentul prezinta unicitate in plan national, avand un impact social deosebit.

Din probatoriul administrat de procurori a rezultat ca in data de 16 august 2010, potrivit planificarii, de serviciu era asistenta Florentina Carstea, pe o tura de 12 ore, care a inceput la ora 7,00 si se finaliza la ora 19,00. Aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati in salonul de Terapie Intensiva.

Astfel, la ora 18,24, ea a parasit in mod nejustificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibila sesizarea momentului izbucnirii incendiului si luarea masurilor de evacuare a nou-nascutilor, cu consecinte extrem de grave.

Vezi atasat rechizitoriul in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti