Un misterios "avion spatial" (spaceplane) fara om la bord a aterizat la o baza americana din California dupa ce a petrecut sapte luni pe orbita ca parte a unui program al Armatei Americane despre care se stiu putine lucruri, scrie BBC. Adeptii teoriilor conspiratiei spun insa ca naveta "inspecteaza" sateliti militari ai altor tari, insa americanii spun ca vor doar sa testeze avionul in sine. In 1988, in fosta URSS o aeronava robotizata din programul spatial Buran a reusit sa aterizeze singura, venind tot din spatiu.

Prototipul X-37B a petrecut sapte luni pe orbita si a fost lansat invaluit de mister. "Avionul spatial" are 9 metri lungime, cantareste cinci tone, iar anvergura aripilor e de 4,5 metri. Naveta a fost lansata in aprilie de la baza Cape Canaveral si a aterizat vineri pe pista de 5 km lungime din baza militara Vandenberg (California). Folosind navigatia GPS, aeronava s-a pozitionat corect pe pista, atingand suprafata la o viteza de circa 500 km/h.

X-37B a luat viata ca program al NASA iar apoi a ajuns sub tutela Armatei SUA, misiunea din prezent dand insa apa la moara unor teorii ce sustin ca avionul spatial "inspecteaza" sateliti militari ai altor tari si si-ar fi schimbat foarte des directia pe orbita in lunile petrecute acolo.

Cei de la US Air Force au incercat in mai multe randuri sa linisteasca spiritele spunand ca au o serie de misiuni in spatiu, iar cea din prezent nu trebuie interpretata ca fiind un pas spre "inarmarea spatiului", ci doar o versiune mai moderna a unui vehicul spatial.

"Programul X-37B e util pentru reducerea riscurilor, pentru experimentare si pentru dezvoltarea unui concept de operare al tehnologiilor pentru vehicule spatiale reutilizabile.

E de asteptat ca aeronava sa revina in spatiu in primavara lui 2011. Interesant este ca in 1988, ca parte a programului spatial Buran al fostei URSS, o aeronava a reusit sa vina de pe orbita si sa aterizeze singura pe comsodromul Baikonur (aflat acum in Kazahstan).