Rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie demonstreaza optiunea cetatenilor Republicii Moldova pentru continuarea drumului catre Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al ministerului de Externe.

"MAE saluta participarea in numar mare a alegatorilor la scrutinul de duminica.

Rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala demonstreaza optiunea cetatenilor Republicii Moldova pentru continuarea drumului catre Uniunea Europeana, inceput cu profesionalism de catre echipa guvernamentala instalata in septembrie 2009", se arata in comunicat.

Cetatenii Republicii Moldova au nevoie, se mai arata in comunicatul citat, de noi progrese in directia apropierii de UE, pentru a putea valorifica oportunitatile existente in relatia cu institutiile europene.

De asemenea, Ministerul de Externe considera esentiala continuarea proiectelor de pe agenda bilaterala, pentru care se deschid noi perspective, reafirmand, totodata, sustinerea ferma a Romaniei pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.

MAE precizeaza ca a urmarit "cu atentie si interes" derularea alegerilor anticipate din Republica Moldova, din 28 noiembrie.

"MAE adreseaza felicitari autoritatilor de la Chisinau pentru organizarea transparenta si impartiala a alegerilor, care, potrivit comunicatului comun al misiunilor de observare OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si Adunarii Parlamentare a OSCE, au avut loc cu respectarea, in cea mai mare parte, a standardelor europene in materie. Conform acestor aprecieri, de la ultimele alegeri, reformele in domeniul legislativ si masurile practice au dus la imbunatatirea cadrului electoral".

Dupa procesarea a 100% din voturile valabil exprimate la alegerile de duminica din Republica Moldova, comunistii (PCRM) au obtinut un procent de 39,3%. Celelalte trei partide care vor intra in Parlament au obtinut: PLDM (Filat) - 29,4%, PDM (Lupu) -12,7% si PL (Ghimpu) - 10%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorala Centrala.

In mandate, procentele obtinute de partidele moldovenesti potrivit numaratorii oficiale, s-ar traduce astfel:

PCRM (Voronin) - 42 mandate

PLDM (Filat) - 32 mandate

PDM (Lupu) - 15 mandate

PL (Ghimpu) - 12 mandate

Cele trei partide democratice care ar intra in Parlament (PLDM, PDM, PL) ar urma sa detina impreuna 59 din totalul de 101 mandate.

Astfel, acestea pot forma Guvernul, pot alege presedintele Parlamentului, dar nu pot alege presedintele tarii.

Numarul necesar de mandate pentru alegerea sefului statului este de 61.