"Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal si am spus-o si la discutia din coalitie de ieri. Suntem de acord sa analizam, pentru ca avem nevoie de bani", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Acesta a precizat ca ar trebui redus maximul indemnizatiei, dar concediul sa ramana la doi ani.

"Am inteles ca este o problema in ceea ce priveste bugetul asigurarilor. Suntem de acord sa analizam. Maximul indemnizatiei este 3.400 de lei, sa reducem putin aici, sa fie mai multi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an. Trebuie ca acele mame care doresc sa se intoarca la locul munca sa aiba aceasta posibilitate dupa o anumita perioada, jumatate de an sau analizam la cat timp dupa nastere si sa primeasca un anumit cuantum, circa 500 de lei, daca se intorc la lucru", a spus Borbely.

Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de crestere a copilului la un an, urmand ca mamele sa primeasca un stimulent de 500 de lei din momentul in care se intorc la lucru pana la implinirea perioadei de doi ani.

Reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei este contestata si in interiorul PDL

"Injumatatirea perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este agreata si nu e o masura care va fi luata cu siguranta", a declarat la RFI deputatul PDL, Sulfina Barbu, sefa Organizatiei de Femei a acestei formatiuni. "Politica de sustinere a natalitatii nu poate fi anulata pe niste calcule contabilicesti", a spus Barbu, adaugand ca "ministrul Muncii nu a fost mandatat de parlamentarii PDL sa faca acest lucru, ci sa prezinte studiile de impact". Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat luni ca Botis este sustinut de PDL in decizia de reducere a concediului de crestere a copilului. Boureanu a precizat ca mamele care se vor intoarce la munca, dupa 12 luni, vor primi in plus la salariu 500 lei net.