Tinerii de peste Prut au facut coada, duminica, la Consulatul General al Republicii Moldova de la Iasi, pentru a-si exercita votul pentru alegerile parlamentare anticipate. Acestia au venit cu autocare din Suceava, Piatra Neamt, Pascani, Barlad, pentru a vota. Pana la ora 13.00, la Iasi votasera 502 persoane, conform datelor neoficiale, fapt ce ar clasa orasul pe locul doi pe tara in ceea ce priveste numarul de persoane care au mers la vot.

Alegatorii moldoveni din IasiFoto: Hotnews

Pana la aceeasi ora, la nivel intregii tari votasera 2.603 cetateni din Republica Moldova, din 24.000 de buletine de vot tiparite. Fruntas era Bucurestiul (440 de voturi la Ambasada si 650 la Consulat), urmat de Cluj (450 de voturi) si Iasi (343 voturi, conform Biroului Electoral 349).

"Biroul Electoral nr. 349 din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova si-a inceput activitatea conform prevederile hotarate. Pana la ora 13.00, la Iasi au votat 343 de persoane, 54 in lista de baza si 289 pe listele suplimentare", a declarat Cezara Ghetu, Consul General al Republicii Moldova la Iasi.

Alegatorii moldoveni, la coada la Consulatul R. Moldova din Iasi

Alegatorii moldoveni, la coada la Consulatul R. Moldova din Iasi

Foto: Hotnews

Comparativ cu situatia inregistrata la referendumul din 5 septembrie, cand au votat 325 de persoane pe durata intregii zile, numarul de votanti este mult mai mare. Asta, dupa cum spun cetatenii moldoveni, si datorita faptului ca importanta votului de astazi este mult mai mare.

"Pentru mine personal si pentru toti oamenii care au dubla cetatenie sau invata aici e foarte important votul de azi, pentru ca in orice moment, daca revin comunistii la putere, inchid granita si vor aparea alte probleme. Sigur nu voi vota cu comunistii, voi vota numai pentru binele poporului roman. Toata lumea este interesata de valorile nationale romanesti si europene", a declarat Anatoli Ostapov, un alegator.

De partea cealalta, fostul lider al Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi Dan Caranfil considera va tinerii sunt cei care, prin votul de astazi pot schimba soarta Republicii Moldova.

"Votul de astazi cred ca este cel mai important din ultimii 10 ani. Si spun asta pentru ca, daca la 7 aprilie 2009 tinerii au iesit si au protestat in strada, astazi este momentul in care ei pot hotari, in mod real, ce se va intampla in Republica Moldova pentru, cred, urmatorii 10 ani. Nu este vorba doar despre ce se va intampla in urmatorii patru ani, deoarece comunistii au fost foarte duri si au declarat ca, daca ajung la guvernare, Republica Moldova va adera la spatiul CSI, vor pune din nou granite pe Prut si sarma ghimpata. Eu, personal, cred ca tinerii care vor vota astazi vor inclina balanta in favoarea actualei aliante si consider ca noi trebuie sa acordam maxima incredere actualului Guvern. Votul de astazi decide daca Republica Moldova merge pe un drum European sau ramane suspendata undeva intre Est si Vest", a declarat Dan Caranfil.