Cum a reusit Guvernul maghiar sa-si impuna politicile fiscale eliminand Curtea Constitutionala
Parlamentul maghiar a adoptat marti modificarea atributiilor Curtii Constitutionale in sensul ca magistratii nu se mai pot pronunta pe legile din domeniul fiscal si pe legile care privesc bugetul de stat. Legea a fost aprobata cu 261 de voturi pentru si 103 impotriva. In Ungaria atributiile CC pot fi modificate de Parlament prin votul a doua treimi din voturi. Partidul de guvernamant FIDESZ controleaza doua treimi din parlamentul maghiar.
Legea de modificare a Constitutiei maghiare mai trebuie aprobata de presedintele maghiar Pal Schmitt. Presa maghiara noteaza ca presedintele va aproba legea deoarece in permanenta s-a declarat un sustinator al guvernului si nu doreste sa fie o piedica in dezvoltarea tarii. Detalii aici link maghiara
Modificarea atributiilor Curtii Constitutionale a fost impusa de premierul Victor Orban pentru ca - la fel ca in Romania - Guvernul de la Budapesta a ajuns la un blocaj legislativ. Mai precis, in octombrie Parlamentul a aprobat o lege initiata de guvern prin care urma sa fie impozitate cu 98% platile compensatorii si bonusurile de peste 2 milioane de forinti - adica peste 10.000 de dolari - din sectorul public. Legea urma sa se aplice si retroactiv. Detalii despre acest aspect aici - link engleza
Sindicatele maghiare din sectorul bugetar au depus peste 90 de sesizari la Curtea Constitutionala in care au cerut anularea acesteia. Curtea Constitutionala a decis sa anuleze legea pe motiv de neconstitutionalitate. “Deciza curtii este una injusta si se datoreaza actualei legislatii, pe care trebuie sa o schimbam”, a declarat pe 26 octombrie Janos Lazar, liderul grupului parlamentar FIDESZ.
Potrivit estimarilor facute de FIDESZ, guvernul maghiar a platit bonusuri si compensatii salariale pentru disponibilizati in ultimele luni in valoare de 1 miliard de forinti, adica in jur de 4 milioane de euro. Detalii despre decizia Curtii Constitutionale aici link engleza
Dupa acest episod, liderul FIDESZ a decis ca trebuie modificate atributiile Curtii Constitutionale. In proiectul de lege adoptat marti, 16 noiembrie, se mentioneaza ca instanta constitutionala din Budapesta nu poate fi sesizata si nu se poate pronunta pe legile din domeniul fiscalitatii decat daca afecteaza drepturile fundamentale ale omului. Vezi aici o relatare despre acest subiect a agentiei MTI link engleza
Index.hu, principalul ziar online din Ungaria, publica o analiza a controversei iscate in jurul modificarii atributiilor Curtii Constitutionale. Publicatia inventariaza cine pierde si cine castiga din restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale. Principalii perdanti sunt bugetarii maghiari, deoarece Guvernul de la Budapesta va putea impune orice fel de taieri de venituri.
Index.hu noteaza ca Guvernul si partidul FIDESZ si-au motivat nevoia de a elimina piedicile Curtii Constitutionale prin faptul ca in 2011 trebuie sa atinga un deficit de 3% si aceasta tinta nu poate fi atinsa fara unele taxe si politici fiscale dure. Aceasta tinta este importanta pentru Guvernul de la Budapesta pentru ca daca pragul de 3% este depasit Ungaria va intra in procedura de deficit excesiv a UE. Vezi aici analiza Index.hu link maghiara
Presa din Ungaria noteaza ca decizia Guvernului si a partidului FIDESZ de a modifica atributiile Curtii Constitutionale mai au si o alta tinta: mentinerea taxei de criza. Guvernul maghiar a dezvoltat un plan fiscal prin care aplica taxe speciale pentru banci, lanturi de retail, companii din domeniul energetic si telecomunicatii.
Aceste taxe se aplica diferentiat pe profitul net al companiilor. Spre exemplu, companiile din retail vor plati taxe suplimentare de 0,1% pentru un profit net intre 500 milioane si 30 miliarde de forinti, 0,4% pentru profituri nete intre 30 si 100 miliarde de forinti si de 2,5% pentru profituri de peste 100 de milioane de forinti.
Odata eliminata posibilitatea Curtii Constitutionale de a interveni asupra legislatiei fiscale, Guvernul si-a asigurat pentru bugetul din 2011 nu mai putin de 161 de miliarde de forinti numai din taxele speciale aplicate companiilor din domeniile enumerate. Detalii aici link engleza
Restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale a fost comentata de partidele de opozitie Jobbik si MSZP (Partidul Socialist Maghiar). Marti, in momentul in care parlamentul a votat legea in cauza, Jobbik a organizat chiar si un protest prin care condamna decizia FIDESZ si o cataloga drept nedemocratica.
Liderii MSZP (Partidul Socialist Maghiar) au declarat ca Restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale repezinta un pas inapoi in rezolvarea problemelor cu care se confrunta tara. Fostul presedinte al Ungariei, Sólyom László, fost presedinte al Curtii Constitutionale din 1992 pana in 1998 a declarat ca “Odata cu restragerea drepturilor Curtii Constitutionale nu mai putem vorbi despre o Curte Constitutionala”. Detalii aici link engleza

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
au sa desfiinteze CEDO? CC era un tampon ca sa nu ajungi cu poalele in cap in fata altor tari.
Deci e in continuare un tampon inainte de CEDO.
In rest, e o decizie interesanta, dar personal, nu pot spune daca e buna sau nu dupa un singur articol.
de ce nu poti striga? faptul ca unguri nu au televiziuni ca noi sau ca nu stim striga lucrurile astea in ungureste nu trebuie sa fie o piedica din moment ce noi avem televiziuni cum nu au ei si din moment ce ne confruntam cu acelasi gen de probleme ca ei ;)
Uite ca Orban Victor nu s-a jenat sa taie din atributiile CC.
E drept ca in acest moment nu mai e sigur ca Ungaria e o tara perfect democratica pt ca guvernul maghiar poate lua masuri in domeniul fiscal fara nici un fel de control constitutional.
In clar, nimeni in Ungaria nu va mai fi sigur daca anumite taxari, impozitari sau scutiri nu sunt cumva inechitabile si neconstitutionale.
Oricum, ideea ungurilor e super-simplista: ceva e declarat „neconstitutional”? Pai schimbam Constitutia si va fi „constitutional” sau si mai simplu, nu mai dam voie Curtii Constitutionale sa-si dea cu parerea :)))
E o veche controversa, intre „legalistii”atenti sa existe echilibru intre puteri si control al fiecarui aparat etatic, si „realistii” care vor legi mai simple si cale deschisa mai usor spre rezolvarea unor probleme economice sau de administratie publica.
La noi, popor inteligent si extrem de capabil la adaptare, dar nerespectuos de contracte si autoritate, exista un legalism ostentativ, vizibil si enervant cateodata, insa total anihilat de smecherismul actorilor politici care gasesc rapid slabiciuni ale legii si profita imediat de ele.
E probabil ca masura lui Orban a socat multe tari din UE, obisnuite cu legalism dus la extrem. Oricum, la Bruxelles guvernul actual maghiar e taxat ca „populist” si „eurosceptic”.
Fascinant...cara va sa zica doar Guvernul!
Adica dupa teoria ta Romania nu este stat de DREPT european?
Pentru ca in Romania PARLAMENTUL face legi de genul:
LEGEA nr. 76/2010 din 06 mai 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
....
Destepti maghiarii astia .. BRAVO!
La noi sunt 2 tabere: clasa politica + "oamenii de afaceri" + "amici" impotriva populatie (votanti prosti).
De asemenea masurile de scadere a deficitului sunt insotite de masuri pentru ajutorarea mediului privat (eg cota unica de 10%) .
Io i-as da o idee si mai buna, sa le dubleze salariile, ca atunci sigur ar avea bani suficienti la buget pentru autostrazi si palmieri.
In caz ca nu te-ai prins, neamtu dorit de "majoritatea" (inchipuita de tine probabil) era un pion manevrat de PSD+PNL, nici macar unul prea destept.
Mi-a placut extrem de mult faza cu CC: de ce se baga niste moshnegi batrani fosti juristi si avocati - platiti si ei din banii statului si afectati si ei daca se va aplica legea - in chestii ce implica aspecte financiare, la care n-au nici cea mai vaga idee...
Putini au remarcat din cei care au postat comment-uri ca in urma reducerii competentelor CC si a aplicarii acestei legi, toti bugetarii care si-au "rezolvat" o compensatie babana la pensionare sau demisie vor fi taxati 98% din venit... adica, ti-ai rezolvat 12 salarii compensatorii de 500.000 EUR - OK, dar ai de platit impozit de 490.000 EUR! Foarte tare, m-as bucura sa se aplice asta si la noi la cumnatu' lu' Gionel... :)
Alta chestie - impozit special pentru cele mai profitabile companii din tara: operatori de telefonie mobila, banci, retele de magazine! Logica a fost ca la Robin Hood: daca tara are nevoie de bani, de la cine sa iau - de la oamenii amarati sau de la "bogati"? Raspunsul e simplu: de la bogati! Doamne, de s-ar aplica asta si la noi....
M-as bucura sa avem o majoritate de 2/3 cu un lider ca Orban Viktor!
In principiu, sunt pentru un echilibru al puterilor in stat dar exercitarea atributiilor fiecareia implica subordonarea interesului national si nu a unor interese de grup. Personal cred, din punct de vedere doctrinar, ca toate asa-zisele partide au o singura orientare:hotia ca-n codru.
De altfel cu cine sa se conduca tara asta, cu o sleahta de impostori, mai toti cu doctoratul in taiatul frunzei la caini si devalizarea economiei.
Traiasca si infloreasca IMPOSTORIA!
2. autoritate
3. credibilitate
victor orban le are, a demonstrat clar ca stie ce vrea sa faca, ca poate sa faca, ca stie cum trebuie sa faca, ca are cu cine sa faca, are ministri performanti....... are multe sanse de succes.
in romania, dlui boc ii lipsesc toate cele 3 mentionate mai sus si mai ales cele marcate mai jos.....
de-aia nu are romania succes, ci numai "succesuri".........