Curtea Constitutionala va lua in discutie joi solicitarea trimisa luni de premierul Emil Boc privind o precizare clara a CCR referitoare la procedura asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei, dupa ce judecatorii Curtii au constatat existenta unui "conflict juridic de natura constitutionala" intre Guvern si Parlament in acest caz, anunta Agerpres.

Premierul Emil Boc a transmis luni CCR o cerere de solutionare a conflictului juridic intre Executiv si Legislativ privind Legea educatiei: "Solicitam Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul Parlamentului Romaniei de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura conform art. 78 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului si de art. 113 alin. (3) din Constitutia Romaniei".

Seful Executivului a mai solicitat presedintelui CCR si judecatorilor Curtii sa constate, de asemenea, ca blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a raspunderii guvernamentale asupra proiectului legii educatiei nationale.

  • Motivarea CCR, ambigua

Curtea Constitutionala a publicat, vinerea trecuta, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.

Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la scurt timp dupa publicarea motivarii, ca decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.