Ambasadorul Frantei pentru drepturile omului, François Zimeray, a declarat ca a efectuat "o intensa munca de explicatii" la New York pentru a "repara" imaginea degradata a tarii, in urma polemicii asupra expulzarii romilor, relateaza AFP.

"In aceasta saptamana de pledoarii, am efectuat o intensa munca de explicatii pe langa toti cei uluiti de stirile care veneau din Franta si in care nu se mai regasea tara pe care o stiau", a declarat acesta, duminica, adaugand ca s-a intalnit de mai multe ori cu sub-secretarul american de stat pentru drepturile omului, Michael Posner.

Dezmembrarea taberelor ilegale de tigani si expulzarile din Franta spre tarile de origine, in special in Romania, dar si discursul care lega romii de criminalitate sunt criticate in Europa si in intreaga lume. Parisul se apara, afirmand ca tarile de origine au datoria de a actiona pentru integrarea tiganilor.

Zimeray s-a intalnit cu reprezentantii mai multor ONG-uri, precum Human Rights Watch, organizatiile evreilor americani, laureatul premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel si cu fostii comisari ai ONU pentru drepturile omului Mary Robinson si Louise Arbour.