Existenta unei strategii europene anticoruptie, cu un mecanism de monitorizare a coruptiei din toate statele membre, idee avansata de Monica Macovei, pare sa nu le surada tuturor. Ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington, a adus in discutie - intr-un interviu exclusiv pentru HotNews.ro - transferul de suveranitate si a aratat ca trebuie sa fie responsabilitatea membrilor UE sa lupte, individual, impotriva coruptiei. Impartasirea bunelor practici par preferabile unei strategii europene.

Romania si Bulgaria sunt considerate, oficial, cele mai corupte state din Uniunea Europeana, avand in vedere ca exista acel mecanism de cooperare si verificare asupra justitiei din cele doua tari. Totusi, coruptia nu este un fenomen specific doar lor, argument invocat de Monica Macovei, cand a propus, saptamana trecuta, o strategie europeana anticoruptie, care sa prevada si un mecanism de monitorizare a coruptiei din toate statele membre.

"Trebuie sa privim lucrurile in detaliu", a spus in interviul acordat in exclusivitate HotNews.ro ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington. "Lupta anticoruptie este, evident, importanta. Insa o strategie europeana este important sa respecte competentele statelor membre. Pozitia guvernului britanic este foarte clara: nu vom accepta alt transfer de suveranitate, de putere dinspre Parlamentul nostru spre autoritatile europene si orice propunere de acest gen va trebui aprobata prin referendum de catre poporul britanic, daca ar presupune o schimbare a tratatelor. Si cred ca e important sa nu luam responsabilitatea de la guvernele tarilor membre de a lupta, ele insele, impotriva coruptiei", a spus oficialul britanic.

In sprijinul mai degraba a respingerii unei astfel de idei a adus ca argument si diferentele intre sistemele de justitie dintre tarile membre, motiv pentru care vede impartasirea de bune practici o metoda mai buna de lupta anticoruptie decat o strategie europeana.

Referitor la mecanismul de cooperare si verificare asupra justitiei din Romania, Lidington spune ca este bine ca Romania sa isi poata prezenta punctul de vedere asupra ultimului raport al Comisiei Europene, despre care ministrii romani pe care i-a intalnit in vizita la Bucuresti sustin ca "nu a prezentat acuratete in anumite privinte".

"Din perspectiva britanica, am fost incantati de modalitatea in care a fost aprobata legea ANI, transformata in Senat in forma sa initiala. Si asta este o realizare importanta. Este important ca toate obiectivele din MCV sa fie indeplinite. Londra este pregatita sa continue cooperarea cu autoritatile romane de a asista/ajuta la atingerea standardelor din sistemul judiciar, astfel ca toate criteriile din MCV sa poata fi indeplinite", a aratat ministrul britanic.

Ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani - rata somajului si necesitatile din sectoarele de activitate vor determina decizia Londrei din 2011

Intrebat ce indicatori ar trebui sa se schimbe pentru ca piata muncii sa se deschida pentru romani si bulgari, ministrul David Lidington a spus ca nu se poate pronunta asupra analizei care va fi facuta in 2011 de colegii sai din Ministerul de Interne, insa a aratat ca indicatorii care vor fi analizati sunt rata somajului si deficitul de forma de munca pe diferite meserii sau profesii. "Vor trebui sa evalueze in ce masura locurile de munca disponibile ar putea fi ocupate de cei existenti deja in Marea Britanie sau e nevoie de oameni din exterior", a spus Lidington.

Politica noului guvern al Marii Britanii privind migratia, "va lua in considerare costul pentru serviciile publice din Marea Britanie, educatia, sanatatea, pe care il presupune venirea altor cetateni din alte tari". Ca politician si parlamentar, reprezentant al unei parti a electoratului britanic, Lidington a recunoscut ca "sunt ingrijorari exprimate de unii parlamentari, dar si de public, privind dimensiunea imigratiei in Marea Britanie in ultimii 10 ani". Nu este insa vorba doar despre migratia cetatenilor din noile state membre ale UE, ci si "despre cei care cer azil, despre studenti care raman dupa terminarea studiilor ilegal sau despre oameni care vin aici in urma casatoriei cu cetateni britanici".

"Ceea ce spun oamenii pe care ii reprezint in Parlament este ca exista loc pentru imigratie controlata in Marea Britanie, dar migratia necontrolata cauzeaza probleme sociale, iar imigrantii trebuie sa respecte legea si nu trebuie sa se astepte la privilegii. Cred ca oamenii trebuie tratati egal si corect. (...) Faptul ca guvernul britanic precedent a esuat in a avea orice fel de control asupra imigratiei a facut opinia publica mai suspicioasa si mai ostila decat ne-am fi dorit. Asa ca noi avem o politica prin care recunoastem ca imigrantii au avut si continua sa aiba o foarte buna contributie la economia britanica, la societatea britanica, dar migratia trebuie tinuta sub control si trebuie avute in vedere in ce meserii sunt deficitele privind forta de munca, pentru ca acest control sa aiba loc", a spus ministrul britanic.

Declaratiile lui Reding - "nefericite"; chestiunea tiganilor trebuie tratata cu calm

Chestiunea tiganilor - care a devenit una europeana, nu doar bilaterala, intre Romania si Franta - e, in opinia lui David Lidington, o chestiune complexa ce trebuie discutata cu calm.

"Toti cei din viata publica trebuie sa fie foarte atenti cand fac comparatii cu perioada nazista si cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a spus ministrul britanic. Intrebat daca Viviane Reding, comisarul european, a exagerat in declaratiile privind Franta, el le-a calificat drept "nefericite". "Cred ca referirea la cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost nefericita. Principiile sunt clare: toti cetatenii din UE au dreptul sa calatoreasca in alte state membre pentru un loc de munca. In aceeasi masura, orice stat membru are dreptul de a indeparta de pe teritoriul sau orice cetatean care se afla acolo ilegal. Insa, in exercitarea acestui drept, este foarte important sa fie judecate cazurile distinct si nediscriminatoriu", a spus Lidington.

In privinta masurilor luate de Franta, el crede ca "trebuie intai ca justitia franceza sa decida daca s-a incalcat legea interna, iar in ceea ce priveste legile comunitare este o decizie a Comisiei si, daca declanseaza procedura de infringement, a Curtii Europene de Justitie".

"Cred ca integrarea romilor este o mare provocare pentru intreaga Uniune Europeana. Insa natura si dimensiunea acestei provocari depinde de la tara la tara. Este important sa lucram impreuna si sa gasim o solutie. De exemplu, guvernul de la Londra saluta constitutirea grupului de lucru instituit de Comisie si spera ca el va avea rezultate fructuoase", a mai spus ministrul, care a fost insa rezervat atunci cand a fost intrebat daca Londra va sustine o strategie europeana pentru romi.

"Cred ca trebuie sa vedem ce se vrea printr-o strategie. Exista responsabilitati pentru statele membre, exista fonduri de coeziune disponibile. Cred ca fiecare stat membru are responsabilitatea sa se asigure ca toti cetatenii sai si toti imigrantii legali din alte tari au drepturi egale, dar sa aiba si responsabilitati egale", a conchis ministrul pentru Europa.