Judecatoarea Rodica Aida Popa, de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost desemnata ca vicepresedinte al instantei supreme, de Consiliul Superior al Magistraturii, informeaza Mediafax. Propunerea urmeaza a fi inaintata presedintelui Romaniei.

Judecatoarea Rodica Aida PopaFoto: Agerpres

Judecatorii care si-au depus candidaturile pentru functia de vicepresedinte al ICCJ au fost Georgeta Barbalata, Nela Petrisor si Rodica Aida Popa, potrivit site-ului CSM.

Aida Popa (vezi CV), judecator la Sectia penala a ICCJ si fost procuror, a candidat si pentru functia de presedinte al Inaltei Curti, insa Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o, in 25 februarie, pe judecatoarea Livia Doina Stanciu, fost procuror.

Presedintele Traian Basescu a spus, in cadrul unei discutii pe care a avut-o la CSM, in luna iulie, ca ar dori ca numirile pentru presedintia si vicepresedintia instantei supreme sa fie facute simultan, acesta fiind si motivul pentru care a amanat emiterea decretului in cazul Liviei Stanciu.

Daca Aida Popa si Lidia Stanciu vor fi numite in functiile de vicepresedinte, respectiv presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conducerea va fi astfel asigurata de doua foste procurorare.

Joi, CSM l-a delegat pe judecatorul Adrian Bordea sa preia functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), detinuta interimar de Lidia Barbulescu, al carei mandat a expirat miercuri, 15 septembrie.

Functiile de presedinte si vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ramas vacante din 15 septembrie, cand s-a implinit un an de cand Nicolae Popa s-a pensionat de la conducerea instantei supreme, iar interimatul a fost preluat de Lidia Barbulescu.

Presedintele Traian Basescu urmeaza sa decida daca va emite decretele de numire in functiile de presedinte al ICCJ a Liviei Stanciu si de vicepresedinte a Aidei Popa.

Potrivit legii, "presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea CSM, dintre judecatorii Inaltei Curti care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani".

Numirea in functia de presedinte al ICCJ se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.