Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, cu majoritate de voturi, sa propuna sefului statului numirea judecatoarei Livia Doina Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, informeaza Agerpres. Livia Doina Stanciu a detinut pentru doi ani prin delegare functia de presedinte al Sectiei Penale a ICCJ.

Stanciu a facut parte din completul de judecatori care l-a condamnat pe primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, la 3 ani si jumatate pentru coruptie.

Printre obiectivele prezentate joi in fata membrilor CSM se numara acordarea unei atentii deosebite dispozitiilor referitoare la schimbarea jurisprudentei ICCJ si la sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare, identificarea cazurilor in care este necesara imbunatatirea legislatiei si sesizarea ministrului Justitiei in acest scop, reconsiderarea rolului presedintelui de sectie care trebuie angrenat mai mult in procesul decizional, asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfasurari a activitatii sectiilor in perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri de procedura penala si civila, scop in care studiul de impact va fi extins si la sectia comerciala si va fi reanalizat la nivelul tuturor sectiilor CCJ.

"Sper ca, pe viitor, cu sprijinul CSM, sa ridicam Justitia la cotele cele mai inalte, sa o mentinem. (...) Imi doresc - desi acest mandat nu a inceput, dar daca va fi validat ulterior, pentru ca momentan este o propunere a CSM care ma onoreaza - ca la sfarsitul mandatului sa nu realizez doar obtinerea unui sediu pentru ICCJ (...), ci sper ca la finele lui sa putem spune cu totii ca am facut lucruri cat mai bune pentru sistemul judiciar si ICCJ, in special', a spus judecatoarea, dupa anuntarea deciziei.

Procedura de depunere a candidaturilor pentru functia de presedinte al ICCJ a fost reluata, dupa ce seful statului a respins propunerea facuta pe 22 octombrie de CSM privind numirea Lidiei Barbulescu in aceasta functie.

Potrivit legii, 'presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea CSM, dintre judecatorii Inaltei Curti care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani'.

Numirea in functia de presedinte al ICCJ se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.