Culisele numirii sale ca ambasador, dar si faptul ca la prima sa vizita in Romania l-au impresionat cladirile din Sibiu care "fusesera ciuruite de focuri de arma" si ospitalitatea proverbiala a romanilor sunt lucrurile despre care vorbeste noul ambasador al Marii Britanii, Martin Harris, pe blogul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Aicisi aicipoti vedea postarile ambasadorului.​

Ambasadorul Marii Britanii, Martin HarrisFoto: Ambasada Marii Britanii

Harris este un diplomat cu experienta, a lucrat anterior in ambasadele de la Moscova şi Kiev şi la Delegaţia Marii Britanii pe lângă sediul OSCE de la Viena, iar in ultimii doi ani a lucrat in Centrala de la Londra, consilier pentru Pakistan, Afganistan şi statele din fosta URSS.

Totusi, este primul sau post de ambasador, iar insemnatatea pozitiei sale transpare din postarea pe blog in care povesteste despre prezentarea scrisorilor de acreditare presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

"Postul de ambasador nu este unul comun. Pentru cele mai multe locuri de munca dai un interviu, semnezi un contract, te prezinti la birou si te apuci de munca. Eu am dat un interviu, dar asta a fost acum mai bine de un an, in Londra. Odata ce am fost ales pentru acest post am devenit o piesa a protocolului in relatia diplomatica dintre Romania si Regatul Unit", scrie ambasadorul.

Diplomatul britanic povesteste cum protocolul prevede sa fie primit de seful statului in care este acreditat, "o traditie care dateaza dinaintea email-ului, telefonului, faxului si chiar a sistemului postal". Ambasadorul e el insusi un postas care duce scrisorile de la seful de stat care il trimite, la cel al statului care il primeste, o scrisoare in care se spune ca ambasadorul este imputernicit sa reprezinte Regatul Unit, o alta in care il informeaza pe seful statului gazda ca precedentul ambasador si-a terminat mandatul si a fost rechemat in tara.

Harris povesteste cum a fost insotit de sotia sa, Linda, si de unul dintre membrii romani ai staff-ului Ambasadei britanice la Cotroceni si cum dialogul cu presedintele Basescu a fost unul substantial, pe relatia bilaterala si politica internationala. Atmosfera de la prezentarea scrisorilor de acreditare a fost una menita sa ii faca sa se simta in largul lor atat pe ambasador, cat si pe sotia acestuia, remarca el.

De altfel, diplomatul britanic revine cu o parere favorabila despre Romania, parere pe care si-a exprimat-o si in prima sa postare, de marti, despre momentul in care a facut cunostinta cu Romania, acum 20 de ani.

Era insotit de sotia sa si erau amandoi studenti si fascinatia pentru Europa de Est - deschisa in acel moment in urma caderii zidului Berlinului - i-a adus in Romania, in 1990.

"Era o atmosfera extraordinara, de emoţie, dar incertitudine, posibilitate şi pericol. Imi amintesc si acum cladirile din Sibiu care fusesera ciuruite de gloante. Dar imi amintesc de asemenea si calduroasa primire a tuturor celor pe care i-am intalnit in Romania. Nu era usor sa calatoresti prin tara in acea vara. Uneori era greu sa gasim ceva de mancare, un loc in care sa stam sau chiar ceva de baut. Dar intotdeauna am gasit pe cineva sa ne ajute. Imi amintesc ca in Brasov am intalnit in gara o doamna in varsta, Maria, care ne-a cazat in casa ei, ne-a hranit intr-un mod superb si ne-a ajutat cu biletele pentru urmatoarea faza a calatoriei noastre. Ani de zile dupa aceea ne-a trimis cate o felicitare de Craciun", povesteste ambasadorul.

Harris gaseste cateva lucruri remarcabile la Romania pe care o regaseste acum, asa cum nu si-ar fi imaginat acum 20 de ani, in calitate de ambasador britanic. Si nu si-ar fi putut imagina atunci ca se va intoarce intr-o tara membra a NATO si UE.

Primul dintre cele trei lucruri remarcabile, uimitoare gasite in aceasta Romanie este "realizarea aderării României la UE şi NATO, în pofida traumei lăsate de regimul Ceauşescu în societate şi economie". "Sunt mandru că Regatul Unit s-a aflat în fruntea susţinătorilor aderării României la UE", spune ambasadorul.

In al doilea rand remarca multiplele legaturi dintre Romania si Marea Britanie de la Revolutie incoace. "Cand am fost numit ambasador am descoperit ca o multime dintre prietenii mei si dintre rudele mele au legaturi cu Romania. Au fost aici in vacante, cunosc pe cineva din Romania sau au sprijinit vreo fundatie caritabila sau au facut afaceri aici", spune el.

Al treilea lucru este pozitia pe care Romania o ocupa in Europa, "o insula latina intr-o mare slava", un membru-cheie al UE si NATO cu influenta in Balcani, la Marea Neagra si dincolo de ea.

Ambasadorul Martin Harris sustine joi prima sa conferinta de presa in Romania, eveniment transmis live video de HotNews.ro, incepand cu ora 11.00