Presedintele Traian Basescu a solicitat, miercuri, in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, crearea unei strategii de integrare a romilor la nivel european.

Seful statului a atras atentia asupra faptului ca in cazul romilor nomazi exista riscul sa fie propusa o politica de asimilare, nu una de integrare. "Intrebarea este noi, UE, avem capacitatea sa gasim o solutie pentru romii nomazi? Este partea specificului lor cultural. Tinem sus steagul ca noi protejam valorile minoritatilor, obiceiurile, cultura. Avem vointa politica sa propunem solutii pentru romii nomazi? Este un tip de intrebare la care eu nu am raspuns. Trebuie ca si colegii sefi de stat si de guvern, membrii ai Consiliului European sa dea un raspuns, mai ales pe ceea ce s-a creat acum in Franta", a afirmat el.

Traian Basescu a aratat ca, in anul 2008, a solicitat in Consiliul European generarea unei strategii de integrare a romilor la nivel european, pornind de la premisa ca acestia sunt cetateni europeni si au libertatea de a circula pe teritoriul UE. El a mai precizat ca la nivelul Consiliului s-a decis ca in trimestrul intai al anului 2009, Comisia Europeana sa prezinte o astfel de strategie Consiliului, in vederea aprobarii.

"Din pacate au fost state, probabil mari contribuabile la bugetul UE, care au intervenit pe langa decizia Consiliului si aceasta strategie nu s-a mai facut. Este un lucru rau si Romania, desi are responsabilitate majora, pentru ca sunt cetatenii nostri, Romania continua sa solicite o strategie de integrare a romilor la nivel european, pentru ca sunt romi si romi. Sunt romii caldarari. Aceia sunt fixati, sunt integrati, au obiceiurile lor, au viata lor. Sunt romii lingurari, romii cu palarii... Dar pe romii nomazi inca nu i-a integrat nimeni. Iar aici discutam de obiceiurile romilor nomazi (...) Avem nevoie de o strategie europeana pentru romii nomazi", a spus seful statului.

Traian Basescu a apreciat ca abordarea Parisului in aceasta chestiune a fost 'probabil putin diferita' fata de cea a Romei. El a reamintit ca guvernul roman si cel italian au gasit solutii pentru aceasta problema si si-a exprimat speranta ca se va intampla la fel si in relatia Paris-Bucuresti, fara a fi depreciate legaturile bilaterale.