Profesorul Radu Murdzek, de la Scoala cu clasele 1-8 nr. 1 din Roman este pasionat de aceasta perspectiva asupra istoriei Universului. Printre lectiile pentru elevi si indatoririle pe care orice profesor le are, el isi face timp sa investigheze structura galaxiilor din Univers, accesand bazele de date care astazi sunt disponibile cercetatorilor.

Ele furnizeaza pozitiile in Univers a sute de mii de galaxii, iar profesorul Murdzek analizeaza pe baza lor structurile macrocosmice pe galaxiile le formeaza. Caci, trebuie spus, pana acum cateva zeci de ani, astronomii credeau ca galaxiile sunt asezate la intamplare, dar oarecum uniform in tot Universul, scrie stiinta.info.

Recent insa, pe baza acestor baze de date, a devenit clar ca Universul macrocosmic are o structura filamentara, ca o complicata panza de paianjen intretesuta in spatiul tridimensional.

Natura acestei structuri este astazi subiect intens de cercetare. Doua teorii ies in evidenta. Prima teorie spune ca structura filamanentara a aparut natural odata cu expansiunea universului, tot asa cum atunci cand rupem coca de paine in doua mai raman cateva fire de coca ce atarna dintr-o parte in alta.

Profesorul Murdzek investigheaza in special cea de-a doua teorie. De la calculatorul sau, el analizeaza aceasta structura filamentara a Universului, calculand ceea ce matematicienii denumesc "dimensiunea fractala", pe portiuni mici de Univers, continand cateva mii de galaxii. Aceasta dimensiune este o masura a fragmentarii Universului. Cu cat ne uitam mai adanc in Univers, spune profesorul Murdzek, cu atat privim mai mult in trecut si vedem o structura din ce in ce mai putin fragmentata, fapt care ne arata ca Universul se afla in evolutie.

integral in stiinta.info