"Ministerul nu va plati daca se va dovedi ca brandul nu este unul original", a declarat ministrul Turismului, Elena Udrea, referindu-se la logo-ul de tara lansat saptamana trecuta la Shanghai. "Romania are acum un brand turistic bine definit. Mizam pe autenticitate, natura salbatica si cultura unica. Romania e pentru cei care isi doresc sa traiasca experiente pline de satisfactie. Etapa de creare vizuala a brand-ului este doar o mica parte din serviciile contractate. Tonul vizual e in deplin acord cu rezultatele cercetarilor", a declarat, luni, ministrul Elena Udrea."Este un brand de turism pentru prima data facut profesionist. Sunt convinsa ca vom avea o campanie de promovare turistica de succes", a adaugat Elena Udrea, citata deMediafax.

  • "Singura controversa referitoare la brandul Romaniei este cea legata de izotip. Exista similitudini evidente, in opinia mea, intre acesta si logoul unei firme de transport din Marea Britanie", a mai spus Elena Udrea, adaugand ca i-a rugat pe reprezentantii THR-TNS sa explice Consiliului de Brand cum a fost creat izotipul: "Dumneavoastra sunteti cei care vor decide. Asa cum veti decide noi asa vom proceda", s-a adresat Elena Udrea reprezentantilor Consiliului, din care fac parte George Copos, Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental, si fostii secretari de stat in Ministerul Turismului Lucia Morariu si Nicu Radulescu.
  • "Toata aceasta controversa a avut si efecte pozitive. S-a facut o promovare a brandului pe care nu ne-am fi permis-o, daca ar fi fost sa o platim", a incheiat ministrul Turismului, dupa care a parasit sala, lasandu-i pe reprezentantii Consiliului de Brand sa analizeze problema.

Consiliul de Brand s-a reunit, luni, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a discuta raspunsul THR-TNS legat de asemanarea dintre frunza din brand cu un alt logo comercializat pe internet. Ministerul a solicitat asocierii THR-TNS explicatii privind similitudinile dintre frunza din brandul turistic si alte simboluri comercializate pe internet si a precizat ca nu va efectua plati pana la clarificarea acestor aspecte.

Asocierea THR/TNS sustine ca brandul de turism si toate componentele sale au fost create de ea si, ca urmare, ele trebuie considerate originale, iar existenta de elemente grafice cu grad mare de similitudine este relativ comuna, data fiind cantitatea semnificativa de desene pe internet.

Brand-ul turistic al Romaniei, cu sloganul "Explore the Carpathian garden", a fost lansat oficial, joi la pranz, la Expozitia Mondiala de la Shanghai. In paralel, cu doar cateva zeci de minute inaintea lansarii oficiale de la Shanghai, pe mai multe blog-uri romanesti a aparut informatia ca logo-ul de tara al Romaniei seamana izbitor cu cel al companiei britanice Change Transport (informatie aparuta in premiera pe blogul Piticu.ro si preluata rapid de presa).

In replica, Elena Udrea a declarat atunci ca produsul a fost achizitionat "in urma unei licitatii publice de la o mare firma de brand". Firma se numeste THR-TNS, iar Udrea a subliniat respectabilitatea firmei argumentand ca aceasta are contracte cu tari precum Spania, Grecia, SUA, Cuba.