UPDATE - Presedintele Traian Basescu a mers, sambata dupa-amiaza, la Saucesti, in judetul Bacau, pentru a vedea amploarea pagubelor provocate de inundatiile din ultimele zile, transmite Agerpres. Localnicii i-au cerut sefului statului sa ii ajute sa construiasca digul din cauza caruia casele lor au fost luate de ape si acum doi ani.

Presedintele a discutat cu oamenii din zona calamitata despre situatia provocata de inundatii, dar a ascultat si problemele acestora legate de reducerea salariilor, nivelul pensiilor, a taxelor si impozitelor.

Acestia l-au intrebat pe seful statului de ce nu sunt dati afara "parlamentarii care dorm pe scaune" si "de ce s-au angajat atat de multi consilieri" in ministere, cum pot ei trai cu mai putini bani in buzunare dupa reducerile de salarii, sustinand ca "daca nu i-au omorat apele, vor muri de foame".

"Eu va inteleg foarte bine. Realitatea este una singura - consumam cu vreo 30% mai mult decat producem. (...) Eu de lectii m-am saturat. (...) Stiti care e marea problema? Ca avem apa la gura si facem politica. Nu vreti sa ne curatam putin casele?", le-a raspuns Traian Basescu.

Cat despre reducerile de salarii la bugetari, el a sustinut ca nu exista alti bani. "Daca ar fi, sigur nu ar taia nimeni", a spus presedintele, mentionand ca in ministere angajatii au fost "restructurati de cateva ori" pana in prezent.

Oamenii din Saucesti au sustinut ca nu doresc ajutoare, ci vor doar construirea unui dig in zona, pentru a nu mai fi posibila producerea altei viituri.

"Proiectul digului este de doi ani de zile. (...) In doi ani am facut si noi ceva in casa, iar acum iar ne-a luat apa. Cat sa mai putem si noi, domnule presedinte? Vrem dig...Noua nu ne trebuie ajutoare, noi vrem dig", i-a spus o femeie lui Basescu. "Si eu zic la fel", i-a replicat presedintele.

Oamenii i-au reclamat presedintelui lipsa locurilor de munca, pensiile si salariile mici si faptul ca este a treia oara in ultimii cinci ani cand localitatea se inunda.

Localnicii s-au mai plans ca primaria nu le ia "in considerare ce s-a stricat".

"Tara asta se imprumuta cu noua miliarde de euro... Cereti pensii mari, salarii mari... Cand se intampla inundatii, va plangeti ca nu va facem digul. Cu ce?", le-a spus Basescu sinistratilor, potrivit Mediafax.

"Voi imi spuneti ca avem impozite si taxe mari. Dar de unde sa luam bani pentru realizarea de diguri, care sa permita protectia impotriva inundatiilor?", a mai spus Basescu, potrivit Agerpres.

UPDATE - Presedintele Traian Basescu le-a promis localnicilor, inainte de a pleca din Saucesti, ca localitatea va fi protejata, incepand de anul acesta, cu un dig.

"Va promit ca anul acesta o sa aveti un dig", le-a spus Basescu, potrivit Mediafax.

Imbracat in tricou si blugi, pe o ploaie torentiala, seful statului a strabatut localitatea, a intrat in casele inundate ale oamenilor, a dialogat mai putin cu oficialitatile locale si mai mult cu locuitorii comunei.

Vizita presedintelui la Saucesti a fost neasteptata, el ajungand aici cu o masina de teren, dupa ce elicopterul care il transporta a aterizat langa o localitate invecinata.

Conform reprezentantilor ISU Bacau, debitul Siretului, stationar pana acum, a inceput sa creasca sambata dupa-amiaza, fiind de 2.230 mc/s.

Autoritatile locale au inceput, vineri dimineata, la ora 6.00, evacuarea tuturor celor 2.100 de locuitori ai comunei Saucesti, dupa ce debitul Siretului a depasit maximul istoric inregistrat in 2008, de 2.676 metri cubi pe secunda, inregistrand 2.887 metri cubi pe secunda, iar digul ridicat de la inceputul saptamanii pentru protejarea localitatii a cedat sub presiunea apei.

Localitatea bacauana Saucesti s-a confruntat cu inundatii puternice si la sfarsitul lunii iulie 2008, cand aproape toate casele din Saucesti si Schineni, apartinand comunei Saucesti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Saucesti si Letea Veche au fost evacuate, dupa ce apele Siretului s-au revarsat peste gospodariile lor. Atunci, cota de pericol a fost depasita cu aproape un metru in zona respectiva, iar debitul raului a atins maximul de 2.676 metri cubi pe secunda. La vremea respectiva, autoritatile promisesera ca vor construit in zona un dig, licitatia a fost contestata, iar lucrarile nu au mai inceput.

Presedintele a fost prezent vineri la Dorohoi, si in localitatile sucevene Patrauti si Dornesti, alte localitati afectate de inundatii.

La Saucesti s-a aflat, vineri, si premierul Emil Boc, el declarand ca a "stat de povesti" cu aproximativ o suta de localnici.