Aproape 40 de persoane au protestat duminica in fata Palatului Parlamentului, cerand adoptarea Legii sterilizarii animalelor, interzicerea eutanasierii si construirea de adaposturi pentru cainii fara stapan, anunta Mediafax.

Protestatarii au purtat agatate de gat fotografii cu caini si au afisat bannere pe care erau scrise mesaje precum "Violenta nu este o solutie" sau "Nicio fiinta nu merita o asemenea soarta", insotite de imagini cu caini maltratati.

De asemenea, pe gardurile din zona amenajata pentru protest au fost agatate afise cu mesaje precum "Stop crimei!", "Aveti mila de animale", "Stop abuzurilor din partea statului" sau "Suntem purtatorii de cuvant ai celor care nu au venit".

"N-am venit pentru ca ne imaginam ca ne-ar auzi cineva, pentru ca niciodata nu s-a intamplat sa vina cineva din Parlament sa discute cu noi, dar am venit pentru ca mesajul nostru poate fi dus mai departe de catre oamenii care vin aici", a declarat presedintele Asociatiei "Cutu, Cutu", Marcela Lungu.

Ea a precizat ca oamenii care au venit sa protesteze vor ca parlamentarii sa voteze Legea privind sterilizarea cainilor si pisicilor, iar autoritatile locale sa construiasca adaposturi, mai ales ca legea care prevede acest lucru este in vigoare: "Vrem sa fie construite adaposturi sigure, pentru ca si acolo unde ele exista, conditiile sunt foarte proaste".

Presedintele Asociatiei "Cutu, Cutu", a adaugat ca mai multe organizatii neguvernamentale pentru protectia animalelor vor distribui in cel mai scurt timp brosuri, pentru ca oamenii sa stie ca exista 16 cabinete veterinare care sterilizeaza gratuit animalele. Marcela Lungu a adaugat ca, desi aceasta campanie a inceput de circa trei luni, in fiecare cabinet au fost sterilizati doar cate 20-30 de caini: "Este foarte putin, iar acest lucru se intampla pentru ca oamenii nu stiu".

Mai multe cabinete veterinare din Capitala sterilizeaza gratuit cainii fara stapan, in baza unei hotarari adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la sfarsitul luni ianuarie.

  • Proiectul pentru eutanasierea cainilor, in Parlament

Miercurea trecuta, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat, cu Asociatia Vier Pfoten, un contract privind sterilizarea cainilor vagabonzi din Bucuresti. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 6 luni si prevede ca sterilizarea sa fie facuta gratuit de catre Asociatie. Vier Pfoten s-a angajat sa sterilizeze pana la 70 de caini in fiecare zi.

"Am nevoie de sustinere, sunt obisnuit cu presiunile politice, acum ma intereseaza sa pot pune in aplicare proiectul pe care l-am demarat impreuna cu doamna Monica Davidescu", a declarat primarul general. Actrita Monica Davidescu a pus la dispozitia Primariei Capitalei un teren situat pe Valea Doftanei, unde ar urma sa fie adapostiti cainii agresivi si cei batrani, care nu mai pot fi inclusi in programul de castrare.

Primarul Sorin Oprescu a mai discutat cu asociatiile "Cutu, cutu", "Caleidoscop" si "CIA" despre infiintarea politiei animalelor.

La sfarsitul lunii aprilie, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaie, a prezentat un proiect de lege care prevede ca maidanezii din Bucuresti ar urma sa fie eutanasiati daca nu vor fi adoptati in termen de sapte zile. Cainii bolnavi si agresivi ar urma sa fie eutanasiati imediat dupa ce ajung in adaposturile speciale, evaluarea urmand sa fie facuta de medicii veterinari de la adapost. Proiectul de lege a fost inaintat Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor. Propunerea legislativa a starnit, insa, protestele mai multor ONG-uri si asociatii pentru protectia animalelor.