Primul-ministru Emil Boc a convocat, pentru duminica, la ora 11,00, o videoconferinta cu prefectii, la Palatul Victoria.

Inundatiile din mai multe judete din tara si masurile de austeritate reprezinta temele principale ale videoconferintei.

Seful Executivului a avut si miercuri o videoconferinta cu prefectii din cauza inundatiilor din tara. El le-a cerut in mod expres prefectilor din judetele de la intrarea si iesirea Dunarii din tara sa ia masuri in vederea protejarii vietilor omenesti si restrangerii pagubelor materiale in urma unor eventuale viituri.

Atunci premierul sublinia necesitatea ca prefectii sa stea "cu arma la picior" si sa ofere prioritate majora salvarii vietilor omenesti.

Peste 250 de case sunt izolate in zona comunei sucevene Boroia, dupa ploile torentiale cazute in ultimele 24 de ore, relateaza Agerpres.

Aproape 1.000 de gospodarii din satul Slobozia, orasul Roslov, au fost inundate dupa ce raul Cracau a iesit din matca duminica dimineata.

Tot ca urmare a precipitatiilor abundente 30 de case din anexa Valeni a municipiului Piatra Neamt au fost si ele inundate.

Siretul a depasit cu 6 cm cota de inundatie in localitatea galateana Cosmesti (306 cm), cota de pericol in zona fiind de 350 cm, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea Crangan.

Vasile Blaga atrage atentia asupra debitului Dunarii

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a atras atentia asupra debitului Dunarii, dar a solicitat atentie deosebita si in ceea ce priveste cursurile Prutului si Siretului.

"La Galati, deja Dunarea are 639 de centimetri, cu tendinta de crestere. Din pacate, ne apropiem de cota istorica de 657 centimetri, din 2006. Lucrurile, cred eu, incep sa fie sensibile si rog foarte multa atentie din partea autoritatilor publice locale si a prefecturii. Indiguirea de pe Prut la sectorul Bratesul de Jos se mentine in faza intai de aparare si avem o crestere de 14 centimetri peste nivelul unu. Iar Dunarea are deja un debit de 15.680, deci e clar ca vom trece peste 16.

000, tinand cont de ceea ce vine pe Siret si pe Prut", a spus Vasile Blaga.

El a adaugat ca la Tulcea, din cauza presiunii mari, digul care apara intravilanul localitatii Patlageanca a cedat in doua locuri. Au aparut doua brese - una pe bratul Tulcea, alta pe Chilia - si au fost inundate mai multe gradini.

Vasile Blaga a solicitat atentie deosebita in ceea ce priveste cursurile Prutului si Siretului, acesta din urma avand si debite de peste 3.500 de metri cubi, situatie intalnita doar in 2006.

Bilantul inundatiilor

O persoana din Vrancea a decedat, una din Bacau a fost data disparuta iar 85 de localitati din 20 de judete au fost afectate de inundatiile din ultimele doua zile, a declarat ministrul de Interne, Vasile Blaga. O alta femeie, care se afla cu vitele la pascu

t a fost inghitita de ape in Suceava, transmit televiziunile de stiri.

Vasile Blaga a mai precizat ca au fost evacuate 503 persoane si au fost inundate 660 de gospodarii si anexe gospodaresti. De asemenea, au fost inundate 740 de locuinte si 4 obiective socio-economice iar patru drumuri nationale, 10 drumuri judetene si 26 de drumuri comunale au fost afectate de precipitatiile abundente.

Ploile au inundat 107 hectare de fanete, 3.140 de ha de paduri si 791 de ha de teren arabil. Au mai fost afectate 13 poduri, 24 de podete, 20 de punti pietonale si 220 de fantani.

In ceea ce priveste alimentarea cu energi

e electrica, duminica dimineata, la 9,30, mai aveau probleme 15 localitati din doua judete, mai exact 13 localitati din Cluj si doua localitati din Harghita.

Vasile Blaga a spus ca judetele cele mai afectate de inundatiile din ultimele doua zile au fost Bacau, unde 28 de localitati au avut de suferit de pe urma ploilor iar traficul feroviar a fost intrerupt pe sectorul Paranga-Times, dar si Braila, unde au fost evacuate doua blocuri de locuinte sociale, in care stau o suta de persoane.