Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, Silviu Ionescu, a parasit postul din aceasta tara, imediat dupa producerea accidentului soldat cu decesul unei persoane, fara sa aiba incuviintarea superiorilor sai din Ministerul Afacerilor Externe. Informatia apare in motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 5 prin care magistratii au prelungit, pe 4 iunie, mandatul de arestare preventiva in cazul lui Silviu Ionescu, informeaza Agerpres.

Judecatorii arata ca Silviu Ionescu a parasit sub un fals pretext statul Singapore, "incalcand procedurile existente si asigurandu-se ca nu vor exista piedici in demersul sau".

Astfel, secretara Ambasadei Romaniei din Singapore, Maria Trusca, sotia soferului diplomatului, le-a declarat procurorilor ca Silviu Ionescu a intocmit, pe 17 decembrie 2009, doua documente pe care urma sa le transmita Ministerului de Externe din Singapore si Romania, prin care isi anunta plecarea din Singapore.

Ulterior, el a cumparat un bilet de avion cu destinatia Romania, dupa care i-a solicitat secretarei sa transmita cele doua documente dupa ora 23,00, cand el era deja imbarcat in avion.

Vineri, in fata magistratilor de la Judecatoria sectorului 5, Silviu Ionescu a declarat ca isi va da demisia din MAE, deoarece starea sa de sanatatea s-a agravat din cauza stresului la care este supus.

Procurorii din Singapore au descoperit ca Silviu Ionescu a condus sub influenta bauturilor alcoolice.

La dosar exista declaratia martorei Ae Ree, care spune ca Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabila de alcool inainte de a se urca la volanul masinii ambasadei.

Pe 8 mai, Silviu Ionescu a fost arestat de Judecatoria Sectorului 5, dupa ce procurorii Parchetului General l-au acuzat ca a incercat sa influenteze declaratiile unor martori.

Silviu Ionescu este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

Potrivit Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, in jurul orei 3,10, Silviu Ionescu, in timp ce conducea un autoturism Audi A6 apartinand Ambasadei Romaniei in Singapore, a accidentat, la o intersectie semaforizata, doua persoane, care traversau regulamentar pe trecerea de pietoni.

Conducatorul auto a parasit locul accidentului si a continuat sa conduca autovehiculul, producand ulterior un alt accident, soldat cu ranirea altei persoane.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave care i-au fost provocate in urma primului accident rutier, celelalte doua victime suferind si ele o serie de leziuni.

La revenirea sa in Romania, Silviu Ionescu a negat ca se afla la volan, afirmand ca masina ambasadei fusese furata inainte de accident.