La aproape doua saptamini de la serialul “Generația lu’ tata”, coprodusa de HotNews.ro și Kamikaze, ministrul Vasile Blaga a facut, in premiera, declarații publice pe subiect. Pe subiectul contractelor de zece milioane de euro pe care firma ginerelui sau, Ionuț Rudeanu, le-a incheiat cu statul. Declarațiile publice ale ministrului de Interne sigur i-au intristat familia, așa ca ne vedem nevoiți sa le preluam.

  • Blaga pentru EVZ: Ce ma deranjeaza este ca nu mi-a spus si ca a participat alaturi de altii la doua licitatii la firme de stat. I-am si spus foarte clar sa nu mai participe la nicio licitatie la stat cat eu detin o functie publica, pentru ca se interpreteaza.
  • Neicu, asociatul ginerelui lui Blaga, pentru Kamikaze: Deci omul sigur va rezilia, nu-l cunoașteți pe d-l ministru Blaga. Domnul ministru, cind zice ceva, aia va fi. Deci nu exista alta virgula, sa știți. Deci daca a zis domnul ministru asta… Și-așa asta mic ii pare rau ca a facut chestia asta.

Astfel, in interviul aparut miercuri in Evenimentul Zilei, Blaga a precizat ca ii va cere ginerelui sau, patron al unei firme de paza, sa renunțe la contractele pe care le are cu instituții publice. Este vorba despre contracte in valoare de zece milioane de euro, ciștigate la Ministerul Transporturilor și la Compania Naționala a Huilei, care funcționeaza in subordinea ministrului Adriean Videanu.

Azi, impreuna cu colegii de la HotNews.ro, am verificat la companiile de stat daca ginerica a respectat dorința socrului. Directorul general al CNH, Constantin Jujan, ne-a declarat ca, deocamdata, nu poate fi reziliat contractul cu Axis Security (firma de paza a lui Ionuț Rudeanu – n.r.).

Asta pentru ca, deși licitația a fost finalizata și atribuita, nu a putut fi semnat nici un act cu Axis Security. Deoarece Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor nu a emis decizii finale pentru contestațiile depuse de catre perdanții licitației ciștigate de firma ginerelui lui Blaga.

La Direcția Regionala de Drumuri și Poduri Timișoara (subordonata Ministerului Transporturilor), directorul adjunct ne-a explicat iritat ca nu poate oferi raspunsuri despre Axis Security așa repede cum dorește presa și are nevoie de timp sa stringa informații. Ionuț Rudeanu, ginerele, n-a fost de gasit la nici unul dintre sediile firmei.

Mihai Neicu, insa, partenerul de afaceri al lui Rudeanu, ne-a ajutat cu informațiile de care aveam nevoie. Așa cum a relatat HotNews.ro, Neicu (patron al firmei de paza Nei Guard) este in prezent membru PDL și cel cu care Rudeanu a participat, in asociere, la licitațiile pentru contracte pe bani publici.

Mihai Neicu ne-a asigurat de citeva ori la rind ca Rudeanu va respecta dorința lui Vasile Blaga. “Daca șeful a zis treaba asta, asta se va intimpla”, a declarat Mihai Neicu in legatura cu afirmațiile lui ministrului de Interne din EvZ privind renunțarea ginerelui la contractele cu instituții publice. Redam in continuare declarațiile lui Mihai Neicu pentru Kamikaze:

Rep: Axis a apucat sa iasa din acele asocieri (contracte ciștigate in asociere cu NEI Guard – n.r.) prin reziliere?

MN: Astazi sau miine, omul iși face procedurile cum a spus d-l ministru, ca nu e de capul lui. Deci, sigur se va face. Inca ceva. Ne-ați facut pe toți de parca sintem infractori. Noi suntem companii puternice in Romania.

Rep: Dar cum ați ajuns la d-l Rudeanu?

MN: Pe d-l Rudeanu il știu de mult, de cel puțin paisprezece ani. N-am nici o treaba cu domnu’ Blaga, cum a zis Dan Tapalaga. Eu il știu pe omul asta de mult. Și chiar eu i-am spus acum vreo doi ani: bai, tre’ sa faca ceva. El e doctor stomatolog, are un cabinet. Exista un studiu in Romania, ca pina in 2015 piața numarul 1 in Europa va fi piața romaneasca și piața greceasca. Și i-am zis acum doi ani și ceva: bai, fa-ți o firma de securitate, ca ești bun pe tehnic și pe astea. Și omu’ a ințeles și a zis “bine, uite, fac și eu asta”. I-am dat toate alea, uite cum se fac contractele. Eu am zece ani de firme de securitate. Și io am zis: “te ajut, mergem la licitații impreuna, vedem ce-o fi”.

Rep: Aveți cumva un numar de telefon al domnului Rudeanu?

MN: Dom’le, și daca l-aș avea… Va dați seama, omul din toate parțile… Deci omul sigur va rezilia, nu-l cunoașteți pe d-l ministru Blaga. Domnul ministru, cind zice ceva, aia va fi. Deci nu exista alta virgula sa știți. Deci daca a zis domnul ministru asta… Și-așa asta mic ii pare rau ca a facut chestia asta. Eu va spun ca la stat nu vreau sa intru. Aștia de la AND (CNADNR – n.r.) n-au bani sa treaca strada. 97% din contractele mari eu le am private.

Tot cu privat o sa ma duc pina mor. Va dați seama ca la 26 de ani omu’ asta ii e frica sa mearga la masa ca se spune ca s-a intilnit ginerele lui Blaga cu X? Adica pe omul asta l-ați terorizat. Copilul asta s-a speriat, a stat la Deva. Efectiv nu ințelege la 26 de ani. Eu va spun sigur ca daca domnul ministru, care-l cunosc de-o viața, a zis ca se reziliaza, credeți-ma ca așa se va intimpla. Deci dinsul este un om hotarit. (Text preluat din revista Kamizake)

  • Blaga pentru Evenimentul Zilei: O sa-i rog, asa, frumusel, sa renunte, ca n-o sa-si ia banii niciodata

Rep EVZ: Ginerele dvs, medic stomatolog, si-a descoperit interesul pentru a obtine o licenta in domeniul protectiei si pazei exact dupa ce ati devenit ministru de interne. Cum va explicati?

Vasile Blaga: Ca are o activitate privata nu ma deranjeaza deloc. Prefer sa aiba o activitate privata si sa nu lucreze la stat. Ca desfasoara o activitate in domeniul acesta iar nu ma deranjeaza. Sunt 160.000 de oameni care lucreaza in astfel de societati. Absolut toti cetatenii romani care indeplinesc conditiile legale pot lucra in astfel de societati. Ce ma deranjeaza este ca nu mi-a spus si ca a participat alaturi de altii la doua licitatii la firme de stat. I-am si spus foarte clar sa nu mai participe la nicio licitatie la stat cat eu detin o functie publica, pentru ca se interpreteaza. Nu mai intereseaza pe nimeni ca de fapt costurile sunt la jumatate decat inainte. Pur si simplu lucrurile sunt interpretabile si cu lucrurile acestea nu sunt de acord.

Rep EVZ: Adica i-ati interzis sa mai participe de acum inainte...

VB: Nu va mai participa si o sa-i rog asa, frumusel, sa si renunte, ca n-o sa-si ia banii niciodata. E atata de lucru in mediul privat, o sa aiba unde sa lucreze daca asta doresc sa faca. Sa renunte la ce? La cele doua contracte incheiate cu CNADR si CNH Petrosani? Da. De altfel, partea lor e foarte mica din cate am inteles.