Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni ca va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor sa devina contribuabile pentru pensie, sanatate si somaj, ca orice salariu. Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege va viza largirea bazei de impozitare, astfel incat in categoriile celor care platesc contributii sa intre si cei care nu contribuie in prezent.

"Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natura salariala, PFA-urile, conventiile civile sa fie vazute ca elemente salariale si sa devina contribuabile pentru pensie, sanatate si somaj ca orice salariu", a sustinut Mihai Seitan, citat de Mediafax.

Intrebat daca cei care sunt platiti si pe carte de munca si pe drepturi de autor vor plati aceste contributii, ministrul a raspuns ca cei care au pe cartea de munca doua servicii, vor plati pentru amandoua.

Sindicatele au propus ca masuri alternative pentru economie la bugetul statului impozitarea diferentiata, largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si pentru cei care castiga venituri exclusiv din drepturi de autor, inghetarea, si nu diminuarea pensiilor. Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat recent ca cei care sunt platiti exclusiv din drepturi de autor si persoanele fizice autorizate trebuie sa plateasca aceleasi impozite pe care le prevede orice contract individual de munca, respectiv de 30%.

Ideea impozitarii drepturilor de autor cu 30%, a fost criticata insa de actori precum Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Tora Vasilescu si Nicolae Manolescu, care au atras atentia ca banii pe care actorii ii castiga din drepturi de autor "vin cand si cand" iar aplicarea acestei masuri ar putea determina cresterea evaziunii fiscale.

Ministrul Muncii Mihai Seitan a propus, in 19 ianuarie, ca plata CAS in cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor si conventii civile sa fie facuta exclusiv de catre angajati, acestia putand opta intre plata a 30,8% din salariul minim pe economie si 30,8% din cinci salarii medii brute.

Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice prevedea ca persoanele cu un venit anual de cel putin patru salarii medii brute, intre care si cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.