Guvernul va sista eliberarea de autorizatii de functionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberarii, dar fara ca dupa acest interval sa mai fie eliberate noi autorizatii, conform proiectului de combatere a evaziunii.

"Autorizatiile de functionare emise pentru magazinele dutyfree/duty-free diplomatic isi inceteaza valabilitatea in termen de 5 ani de la data eliberarii, fara posibilitatea continuarii activitatii de comercializare marfuri in regim duty-free prin emiterea de noi autorizatii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor nu mai elibereaza autorizatii de functionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatic", se arata in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, citat de Mediafax.

Guvernul justifica intentia de a sista activitatea magazinelor duty-free aratand ca din constatarile Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a rezultat ca o cantitate insemnata din produse care au facut obiectul traficului ilicit in cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate sa comercializeze marfuri in regim duty-free.

Datele Ministerului de Interne si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, rezultate in urma controalelor efectuate in anul 2009, releva ca 93% dintre bonurile fiscale de achizitie de tigarete s-au intocmit in fals, ca peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free, ca aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ, in sensul ca acestia inregistreaza pierderi sau profituri nesemnificative, iar functionarea magazinelor duty-free nu are justificare economica, deoarece unele societati comerciale declara pierderi contabile intre 700.000 si 8,2 milioane lei, ceea ce are drept consecinta neplata impozitului anual pe profit.

O sursa importanta pentru piata neagra a tigaretelor, asa cum releva Garda Financiara, o constituie contrabanda pe frontiera terestra, la granita cu Ucraina si Moldova, precum si in portul Constanta.

Pana la desfiintarea acestui tip de magazine, Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize.

La inceputul acestui an, ministrul Finantelor a emis un ordin care obliga comerciantii de marfuri in regim duty-free sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri urma sa fie interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile si alimentele.

Ordinul a fost insa suspendat in instanta dupa ce una dintre firmele din domeniu a contestat interdictia.

In prezent functioneaza un numar de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate in 12 puncte de frontiera.