Precedente importante in justitie: EXIMBANK, in cazul contractelor de publicitate, si AVAS, in cazul privatizarii Ford, sunt obligate sa publice doua contracte secretizate

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 5 mai 2010, 16:07 Actualitate | Esenţial

In urma unor procese intentate de Societatea Academica Romana (SAR), doua institutii de stat EXIMBANK si AVAS sunt obligate sa faca publice doua contracte care pana acum au fost secretizate. Potrivit SAR decizia magistratilor obliga EXIMBANK sa faca public un contract de publicitate iar AVAS sa publice integral contractul de privatizare cu Ford. HotNews.ro a realizat o serie de investigatii referitoare la contractele incheiate de Eximbank si AVAS, cele doua institutii refuzand sa puna la dispozitie informatii in baza Legii 544.

SAR a obtinut in urma proceselor intentate desecretizarea celor doua contracte. "In urma actiunilor in justitie pentru transparentizarea unor contracte publice importante si sensibile, secretizate fara temei, actiuni initiate cu cateva luni in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins saptamana trecuta recursurile formulate de EXIMBANK si AVAS. Procesele fusesera castigate de noi si in prima instanta, dar institutiile nu au dorit sa dea curs deciziei Tribunalului.

Cele doua contracte care vor fi desecretizate in urma procesului intentat de SAR sunt:
 • EXIMBANK: contract achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar
 • AVAS: contract de privatizare cu Ford
Despre ambele contracte, HotNews.ro a relatat pe larg si a solicitat in repetate randuri autoritatilor sa le faca publice. Despre contractul EXIMBANK, HotNews.ro a relatat in august 2009:

Contractul de PR pentru Eximbank, in valoare de cel putin 200.000 de euro, a fost castigat in 4 iunie de Real Prompt Solutions. Firma si-a inclus publicitatea ca obiect principal de activitate dupa licitatie. Pana de curand, firma vindea electrocasnice si aparate de aer conditionat. Administratorul firmei sustine ca a mai lucrat cu televiziuni, desi nu are nici un angajat”, ancheta integrala aici. Iar despre contractul Ford si alte contracte mari secretizate pot fi citite aici

Potrivit reprezentantilor SAR, EXIMBANK si AVAS trebuie sa faca publice cele doua contracte pe 10 si 11 mai. In cazul in care cele doua institutii refuza sa puna in aplicare decizia irevocabila a instantei sefii celor doua institutii vor plati o amenda pentru fiecare zi de intarziere.

Acceptand motivatia noastra, Curtea de Apel a consfintit principiul general ca institutii publice de tipul EXIMBANK (care nu este o banca adevarata, ci un departament guvernamental cu conducere numita 95% de AVAS si 5% de Ministerul Finantelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operatiuni de natura bancara) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544/2001. Acest precedent trebuie utilizat de aici inainte de noi toti impotriva acelor institutii sau companii publice care se prevaleaza de statutul lor special de “independenta bugetara” pentru a refuza accesul la informatii publice, la fel ca orice minister sau agentie.”, se mai arata intr-un comuncat al SAR.

Pe langa cele doua contracte SAR a mai deschis procese in instanta pentru publicarea unor contracte secretizate sau pe care unele institutii au refuzat sa le faca publice. Celelalte contracte sunt:
 • Primaria Sector 1: contract cu Romprest
 • Primaria Constanta: opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public
 • Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV)
 • Consiliul Judetean Brasov: lucrari incredintate direct in regim de urgenta pentru baze de agrement
Potrivit SAR si in aceste cazuri primele etape ale procesului au fost castigate.

Actiunile in instanta ale SAR fac parte dintr-un program mai mare de litigatii strategice, sustinut cu fonduri PHARE si derulat de SAR impreuna cu APADOR-CH in 2009, si destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv. Detalii despre acest contract aici.

SAR a explicat ca prin aceste actiuni nu acuza nici una din institutiile mentionate ci doar se incearca creeare de precedente in domeniul aplicarii legii accesului liber la informatii publice. “In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice”

UPDATE: EXIMBANK a facut cateva precizari legate de decizia instantei. Reprezentantii bancii spun ca vor respecta decizia instantei. "Referitor la rezultatul litigiului EximBank cu Societatea Academica Romana, in urma caruia instanta a considerat ca EximBank ar trebui sa faca public un contract de achizitie de servicii, mentionam ca banca se va conforma dispozitiilor cuprinse in hotararea instantei si va lua toate masurile pentru punerea acesteia in aplicare."

EXIMBANK a facut si cateva referiri legate de contractul de publicitate
Firma desemnata castigatoare in urma procesului de selectie - asa cum este uzual in cadrul unor astfel de proiecte - a fost agentia Real Prompt Solutions, cu care s-a si incheiat contractul.
Referitor la contract mentionam:
 1. a vizat preluarea mesajelor EximBank de catre 7 televiziuni care au in grila de programe emisiuni cu profil economico – financiar si pe 10 site-uri financiar - bancar;

 2. durata contractului – 3 luni;

 3. valoarea totala – 289.000 de euro, plata urmand sa se faca in transe, pe masura prestarii serviciilor.

In urma evaluarii impactului acestui proiect, in prima saptamana din luna august, s-au constatat urmatoarele:

 • cresterea numarului de agenti economici care au solicitat informatii despre produsele si serviciile EximBank;
 • numarul aplicantilor online pe site-ul extern al bancii a fost de peste 20 de ori mai mare decat in primul trimestru al anului;
 • portofoliul de credite acordate a avut o dinamica de 10%;
 • cresterea cu circa 140% a portofoliului de garantii emise in aceasta perioada etc.
Tinand cont ca scopurile avute in vedere la demararea proiectului au fost atinse mai rapid decat s-a preconizat initial, EximBank a considerat oportuna suspendarea acestui proiect, urmand ca strategia de comunicare sa fie regandita. Din punct de vedere financiar, costul final total al contractului a fost de aproximativ 110.000 euro.
Citeste mai multe despre   1089 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Cum poate fi secret (Miercuri, 5 mai 2010, 16:37)

  vlad [anonim]

  cheltuilea banului public?Si dece ar fi secret /Nu se doreste sa fie secret decat ceva ce ne este corect.A fi secret inseamna a ascunde ceva .Ce ai de ascuns cu bani publici la o primarie sau la eximbank sau la o societate ca ford? ascunzi fraude .secretele de stat nu sant acolo.mazare ascunde contracte .pai de ce ? ce o fi de ascuns ca eu il stiu om cinstit si onest.
 • +1 (1 vot)    
  si totusi... (Miercuri, 5 mai 2010, 18:57)

  vvv [anonim]

  o initiativa foarte buna in general, un contract facut de stat pentru publicitate, securitate etc. trebuie sa fie public.
  totusi, contractele de atragere a investitorilor mari, gen Ford, nu ar tb bagate in acceasi oala. foarte multe state ofera conditii speciale investitorilor ca sa ii atraga; de cele mai multe ori aceste conditii sunt secrete, pentru ca alte state sa nu protesteze. uneori, politicienii sunt atat de disperati sa atraga investitia incat depasesc cadrul general acceptat in UE. Romania poate sa se expuna unor procese internationale prin desecretizarea unor informatii.
 • -2 (2 voturi)    
  Secretul e secret (Miercuri, 5 mai 2010, 21:04)

  Mihai [anonim]

  E secret fiindca spaga primita e mai mare decat contractul in sine, e valabil pentru toate privatizarile facuta de 20 de ani, dai bani un trebuie si o iei la jumatate, e o regula de aur.
  Asteptam desecretizarea dosarului rapirii jurnalistilor in irak, luptatorul si anticomunistul comunist base l-a facut secret, de ce oare?????????
 • 0 (0 voturi)    
  abia astept (Miercuri, 5 mai 2010, 21:57)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  sa vad contractul primarului kirloman cu firma lui walter bucsa, sau busca, sau cum l-o fi chemind pe tiganul penelist respectiv. Antonela o fi vazut ceva ceva bani din contractul asta, sau ii ajunge ce primeste de la mos costache si voiciorescu?
 • +1 (1 vot)    
  Astept, si nu numai eu (Joi, 6 mai 2010, 0:22)

  Ion Ion [anonim]

  astept, sa se dea la lumina contractul cu Rosia Montana. Ce metale sau minerale poate sa exploateze pe langa aur, ce procente din dividentele cuvenite din acestea se vor duce la bugetul statului, si alte asemenea chestii, zic eu interesante. Cel mai simplu e sa se faca un contract transparent, si in care investitorul sa ia 25% din ce scoate, nu 98%. Jaf la drumul mare, macar aia sunt mai cinstiti, iti spun pe fata: Uite ca te jefuim!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi