Vizita presedintelui moldovean Mihai Ghimpu in Romania

Presedintele Mihai Ghimpu transmite de la Bucuresti mesaje UE: Aderarea R. Moldova trebuie tratata ca un caz special, cu titlu de exceptie, in conditiile situatiei geostrategice nou creata in regiune   

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 27 aprilie 2010, 15:20 Actualitate | Esenţial


 documente
(27 Apr 2010) DOC, 76KB
"Consideram ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar putea fi abordata si tratata de catre Comisia Europeana si Parlamentul European drept un caz special, cu titlu de exceptie, in conditiile situatiei geostrategice nou creata in regiune", a fost mesajul transmis de presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, Bruxelles-ului, in discursul rostit in fata Parlamentului Romaniei. In plus, a exprimat speranta ca "UE va contribui de o maniera decisiva la solutionarea conflictului transnistrean", argumentand ca "tergiversarea sub diverse pretexte inventate a procesului de solutionare a conflictului transnistrean are implicatii negative pentru pacea si securitatea regionala".

Presedintele R. Moldova a fost foarte clar in a transmite Bruxelles-ului, de la Bucuresti, din Parlamentul Romaniei, niste mesaje referitor la aderarea europeana a moldovei si la conflictul transnistrean. El a vorbit despre modul exceptional in care ar trebui tratata R. Moldova din cauza situatiei geostrategice nou creata in regiune. Fara a o rosti, Mihai Ghimpu a facut trimitere la orientarea mai degraba estica a Ucrainei, in ciuda declaratiilor pro-europene ale liderului de la Kiev.

"Obiectivul strategic al Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeana. Regasirea Republicii Moldova, alaturi de Romania si cu ajutorul Romaniei, in frontierele Uniunii Europene, in termene de timp mediu, credem ca este un deziderat pe deplin realizabil, capabil sa prezerve viitorul nostru comun si sa relanseze geniul si energiile vitale ale intregului popor roman", a subliniat presedintele moldovean.    

El a aratat, in discursul din Parlamentul Romaniei, progresele facute de Chisinau in vederea aderarii la Uniunea Europeana si angajamentul european al Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau.

"Speram ca eforturile noastre de apropiere de UE vor fi apreciate si vor genera actiuni corespunzatoare de raspuns din partea blocului comunitar. Astfel, am initiat o serie de actiuni pe plan intern si extern ce tin de liberalizarea regimului de vize cu UE si contam pe intelegere si progrese in acest domeniu atat din partea Comisiei Europene, cat si a tarilor membre ale UE. Mizam pe obtinerea unei perspective clare de aderare la UE", a spus Mihai Ghimpu.

In aceeasi masura, Ghimpu a atras atentia asupra necesitatii unei implicari "de o maniera decisiva" a UE in solutionarea conflictului transnistrean.

"Consideram ca tergiversarea sub diverse pretexte inventate a procesului de solutionare a conflictului transnistrean are implicatii negative pentru pacea si securitatea regionala. Conflictul transnistrean isi are particularitatile sale, care il individualizeaza in acest spatiu. Din aceste considerente, respingem sugestiile cu referinte la unele precedente si la un eventual transfer de solutii de la un conflict la altul.

Retragerea neconditionata a trupelor militare ruse si a munitiilor stocate in stanga Nistrului, democratizarea si demilitarizarea regiunii constituie premise indispensabile pentru identificarea unei solutii viabile a problemei transnistrene, in baza respectului pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Pledam pentru reluarea neconditionata a negocierilor oficiale in formatul 5+2, singurul format international recunoscut pentru adoptarea solutiei finale a conflictului", a spus presedintele Republicii Moldova, adaugand ca autoritatile de la Chisinau vor insista in continuare "pentru transformarea actualei misiuni de mentinere a pacii intr-o misiune multinationala civila cu mandat international si implementarea in deplina masura a deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul".

Mihai Ghimpu a subliniat, inca de la inceputul discursului, ca autoritatile de la Chisinau au datoria sa asigure independenta reala a R. Moldova, ceea ce inseamna "exercitarea suveranitatii asupra intregului teritoriu al Republicii Moldova".

Presedintele a mai aratat ca AIE vrea o "reasezare" a relatiilor cu vecinii de la est, adica Ucraina si Federatia Rusa, "pe fundamentul normalitatii si pragmatismului, al respectului reciproc si neamestecului in treburile interne".

"Consider ca Federatia Rusa si Ucraina pot castiga un partener de nadejde sprijinind Republica Moldova la solutionarea conflictului transnistrean", a subliniat Ghimpu.

Despre relatia cu Romania

Mihai Ghimpu a aratat ca "este un moment cu adevarat istoric al relatiilor dintre Republica Moldova si Romania, cand dupa o pauza de aproape  20 de ani, un presedinte al Republicii Moldova tine un discurs in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei". 

"Actuala vizita la Bucuresti vine sa accentueze evolutia pozitiva a relatiilor bilaterale, precum si necesitatea unui parteneriat strategic cu Romania pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, astazi fiind deja semnata declaratia comuna in acest sens" a spus presedintele moldovean despre relatiile bilaterale, remarcand "atmosfera calda si caracterul constructiv al discutiilor".

"Trebuie sa recunoastem ca relatiile dintre Republica Moldova si Romania nu intotdeauna au fost corespunzatoare statutului declarat al lor. Acestea au trecut prin mai multe etape: de la podul de flori pana la raceala si indiferenta. Imi exprim regretul si condamn actiunile antiromanesti la care s-a dedat guvernarea comunista. Am convingerea ca acestea nu se vor mai repeta niciodata", a mai spus Ghimpu.

Acesta a reiterat ca restabilirea relatiilor cu Romania a reprezentat unul din obiectivele Aliantei pentru Integrare Europeana inca de la infiintarea sa: "In mai putin de jumatate de an de la preluarea puterii relatiile dintre Republica Moldova si Romania nu doar au intrat in normalitate, ci au cunoscut si un dinamism pozitiv puternic de ambele parti: a fost abolit regimul de vize pentru cetatenii romani, la initiativa Consiliului raional Ungheni a fost scoasa sarma ghimpata de  la Prut. Primul decret semnat de mine in calitate de presedinte a fost cel de abolire a regimului de vize pentru cetatenii Romaniei".

Mihai Ghimpu a remarcat problema cooperarii economice dintre Romania si Republica Moldova.

"Astazi, stadiul relatiilor economice dintre Republica Moldova si Romania nu reflecta inca pe deplin nici potentialul economic si nici interesele nemijlocite ale celor doua state. In comertul exterior al Republicii Moldova, Romania se situeaza pe locul II intre partenerii cu care statul  nostru intretine relatii comerciale. (...) Avem nevoie de un efort mai mare de promovare reciproca a oportunitatilor de afaceri, dar si de o mai mare implicare a institutiilor guvernamentale, a mediului privat de afaceri, in identificarea niselor de oportunitate pentru produsele, serviciile, care pot rezulta din proiectele comune", a spus presedintele. 

Mesajul cetatenilor moldoveni: simplificati obtinerea vizei

Presedintele interimar al R. Moldova a tinut sa le transmita parlametnarilor romani dorinta cetatenilor moldoveni: extinderea valabilitatii vizelor pana la 5 ani, eliminarea obligatiei de a avea 500 de euro in cont si eliminarea necesitatii de a avea o invitatie legalizata la notariat. Intr-un cuvant, o simplificare a obtinerii vizei.

"Din 2011 România va adera la spaţiul Shengen, de aceea cred că ar fi bine ca împreună să examinăm extinderea termenului de valabilitate a vizelor până la 5 ani pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, precum şi excluderea dovezii de posesie a 500 de euro şi scutirea de invitaţia notarială obligatorie la perfectarea vizelor româneşti pentru cetăţenii noştri. Eu, în general, sunt împotriva vizelor", a incheiat presedintele Ghimpu.


Citeste mai multe despre   
1657 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  f frumos (Marţi, 27 aprilie 2010, 15:38)

  Ghita [anonim]

  un mesaj de presedinte al unui alt stat (tehnic) mai pro roman decat orice mesaj al lui Iliescu ... nationalism pur si curat, pacat ca noi am fost obisnuiti cu dalde vadim ...
 • +1 (3 voturi)    
  foarte frumos (Marţi, 27 aprilie 2010, 15:54)

  razvi [anonim]

  In primul rand sa avem mare grija la moldoveni si rusi din Republica Moldova care urasc tot ceea ce este ROMANESC si iubesc ceea ce vine din Rusia si CSI , in frunte cu Voronin care fac tot posibilul sa cada PL din care vine Ghimpu si Chirtoaca.
  In al doilea rand trebuie simplificata VIZA cat de urgent.
  • +5 (5 voturi)    
   Respect dl Ghimpu (Marţi, 27 aprilie 2010, 16:29)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui razvi

   Se uneste Romania ... il vedem pe Voronin cu buletin romanesc sau fuge in rusia? :)))


   Oricum lasand gluma Ghimpu e mai roman decat noi astia de aici.
   • 0 (4 voturi)    
    Unire! (Marţi, 27 aprilie 2010, 16:49)

    Zak [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    Unire domnule Presedinte Ghimpu!

    Lasati-o incolo pe Transnistria. N-au romanii treaba cu rusii si nici eu nu au treaba cu noi. Faceti schimb de populatii si haideti sa ne vedem fiecare de drumul nostru, ei cu Rusia iar noi cu UE.
    • +3 (3 voturi)    
     Frumos ar fi (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:01)

     Adrian [anonim] i-a raspuns lui Zak

     Legat de unire vezi un video mai vechi al lui Ghimpu postat intr un interviu hotnews. omu explica foarte cinstit ce e de fapt ... e un proces care important e ca a inceput
  • 0 (0 voturi)    
   Da si nu (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:47)

   cetatenie [anonim] i-a raspuns lui razvi

   Decat viza mai bine cetatenie, (ok pt cei ce o merita), doar acu se dau pe banda rulanta.
   Restul rusofonilor viza! k oricum au pa suflet muma Rusie si CSI. Decat trafic de persoane si tigari mai bine sa shada in tzarcul lor.
 • -4 (4 voturi)    
  o sa isi franga gatul (Marţi, 27 aprilie 2010, 16:36)

  florin [anonim]

  toata deschiderea pe care o arata omul asta va fi in zadar. UE le va inchide elegant usa in nas. doar nu vor sa supere rusia si sa le scumpeasca gazul. mai mult, nu le mai trebuie inca un copil problema.

  pe de alta parte, o aderare la UE a moldovei ar fi sinucigasa pt economia acestei tari. in afara de vin, ce produc ei care sa concureze cu produse din UE? este dureros, dar pt ei dezvoltarea economica vine de la rasarit, unde este o piata mult mai putin concurentiala. acolo isi pot vinde produsele
  • +1 (1 vot)    
   Prostii (Marţi, 27 aprilie 2010, 16:44)

   Zak [anonim] i-a raspuns lui florin

   mai pune mana pe niste carti de economie.
  • 0 (0 voturi)    
   Cand vom spune adevarul? (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:06)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui florin

   Iliescu ,P.Roman si gasca pro rusa sa ne spuna care este contribuia Romaniei la crearea Transnistriei.Conducerea actuala a Transnistriei a fost arestata inainte de aparitia conflictului de pe Nistru,nu de romani,de altii,dar au fost predati romanilor,care i au eliberat.De ce ?Sa ne spuna Iliescu,P.Roman,G.V.Voiculescu,SRI,SIE.
  • 0 (0 voturi)    
   sincer.. (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:13)

   StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui florin

   noi ce mai producem? din toata industria nu a mai ramas mai nimic. Nici noi nu am intrat in UE pentru ca eram pregatiti; a fost o decizie pur politica. Suntem pieta de desfacere, o colonie economica....dar macar avem tichie de margaritar - titlul pompos de membu UE. Deci, nu vad problema aderarii Moldovei....
  • +2 (2 voturi)    
   parerea mea! (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:16)

   xcristi [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Felicitari dle presedinte! Am mai auzit noi prin 2000 ca cine crede ca Romania va intra in UE in 2007 e un ticalos ori un inconstient! La fel ca si atunci, decizia va fi politica si benefica ambelor parti! UE are nevoie de actiune urgenta in zona Marii Negre daca nu vrea sa degere! Si cine ma rog e pivotul estic acum? Romania! Cum poate fi multumita Romania? Firesc, integrandu-si Basarabia si mai tarziu reintregindu-si hotarele; ma refer si la Bucovina de Nord, Herta, Hotin-ul, Bugeacul! Pana la urma se limpezesc treburile si reiese ca marinarul nostru si echipa lui stiu ce fac! Avem noroc ca si in Basarabia s-a gasit un barbat cu c---e! Tara asta renaste, fratilor! Politic si economic, trebuie batut fierul cat e cald si mai ales trebuie recuperati fratii pierduti si vitregiti!!! In mod clar, Rusia a luat Ucraina si s-ar putea sa o scindeze (oricum, cu dimensiunile astea, e un conglomerat aparut dintr-o catastrofa a istoriei!). Prin urmare Rusia va face o concesie Europei. Concesia se cheama o Romanie mai puternica in zona! Deschideti ochii si fiti mandri! Scriem istorie! Asa ne-a fost dat noua, sa ne ridicam cu pasi rapizi, in momentele de respiro ale luptei dintre marile puteri. Consultati cartile de istorie: Unirea Mica, Monarhia, Independenta, Unirea Mare si in curand Reintregirea!
 • +3 (3 voturi)    
  actiuni antiromanesti (Marţi, 27 aprilie 2010, 20:20)

  Ciprian [anonim]

  "Imi exprim regretul si condamn actiunile antiromanesti la care s-a dedat guvernarea comunista" - faptul ca presedintele R. Moldova se scuza pentru actiunile antiromanesti ale fostei guvernari comuniste este de apreciat de catre toti romanii.
  Personal, il consider pe Mihai Ghimpu cel mai bun si patriot presedinte a R. Moldova din ultimii 20 de ani.
  R. Moldova trebuie ajutata - basarabenii au avut mult de suferit de pe urma minciunilor si propagandei antiromanesti.
 • 0 (0 voturi)    
  E ca si cum ai avea un frate mai mic (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:10)

  michi maus [anonim]

  si-l lasi afara in ploaie, in loc sa-l primesti si pe el sub acoperisul tau prin care oricum ploua. Vina nu este a lor ca au fost indoctrinati, Joseph Goebbles spunea: "O minciuna spusa de 1000 de ori ramane minciuna, dar o minciuna spusa de 1000000 devine adevar". Cam asa s-a intamplat cu fratii nostrii de peste Prut. Prutule, Prutule, te sorbim, noi si pe tine!
 • 0 (0 voturi)    
  ma inchin in fata celor morti supa 7 aprilie (Miercuri, 28 aprilie 2010, 16:59)

  natasa [anonim]

  eu ma inchin intii in fata tinerilor care si-au perdut viata dupa 7 aprilie,ceea ce sa intimplat zilele aste se datoreaza sacrificiului lor si a celorlalti care au participat la evenimente.dumnezeu sai odihneasca!
 • 0 (0 voturi)    
  Buna ziua. (Miercuri, 29 septembrie 2010, 12:23)

  Gheorge [anonim]

  Domnu Mihai. Noi sintem indignati de ambitiile lui domnu Filat, dar totus uniti Alianta de nu vom perde cum am perdut la referendum finca alegatorii n-au fost informati,dar din impotriva au fost dusi in eroare prin fotografile afisate pe panouri si impartite pe la casele oamenilor si mai mult nu sa facut nimic.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version