"Consideram ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar putea fi abordata si tratata de catre Comisia Europeana si Parlamentul European drept un caz special, cu titlu de exceptie, in conditiile situatiei geostrategice nou creata in regiune", a fost mesajul transmis de presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, Bruxelles-ului, in discursul rostit in fata Parlamentului Romaniei. In plus, a exprimat speranta ca "UE va contribui de o maniera decisiva la solutionarea conflictului transnistrean", argumentand ca "tergiversarea sub diverse pretexte inventate a procesului de solutionare a conflictului transnistrean are implicatii negative pentru pacea si securitatea regionala".

Presedintele R. Moldova a fost foarte clar in a transmite Bruxelles-ului, de la Bucuresti, din Parlamentul Romaniei, niste mesaje referitor la aderarea europeana a moldovei si la conflictul transnistrean. El a vorbit despre modul exceptional in care ar trebui tratata R. Moldova din cauza situatiei geostrategice nou creata in regiune. Fara a o rosti, Mihai Ghimpu a facut trimitere la orientarea mai degraba estica a Ucrainei, in ciuda declaratiilor pro-europene ale liderului de la Kiev.

"Obiectivul strategic al Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeana. Regasirea Republicii Moldova, alaturi de Romania si cu ajutorul Romaniei, in frontierele Uniunii Europene, in termene de timp mediu, credem ca este un deziderat pe deplin realizabil, capabil sa prezerve viitorul nostru comun si sa relanseze geniul si energiile vitale ale intregului popor roman", a subliniat presedintele moldovean.

El a aratat, in discursul din Parlamentul Romaniei, progresele facute de Chisinau in vederea aderarii la Uniunea Europeana si angajamentul european al Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau.

"Speram ca eforturile noastre de apropiere de UE vor fi apreciate si vor genera actiuni corespunzatoare de raspuns din partea blocului comunitar. Astfel, am initiat o serie de actiuni pe plan intern si extern ce tin de liberalizarea regimului de vize cu UE si contam pe intelegere si progrese in acest domeniu atat din partea Comisiei Europene, cat si a tarilor membre ale UE. Mizam pe obtinerea unei perspective clare de aderare la UE", a spus Mihai Ghimpu.

In aceeasi masura, Ghimpu a atras atentia asupra necesitatii unei implicari "de o maniera decisiva" a UE in solutionarea conflictului transnistrean.

"Consideram ca tergiversarea sub diverse pretexte inventate a procesului de solutionare a conflictului transnistrean are implicatii negative pentru pacea si securitatea regionala. Conflictul transnistrean isi are particularitatile sale, care il individualizeaza in acest spatiu. Din aceste considerente, respingem sugestiile cu referinte la unele precedente si la un eventual transfer de solutii de la un conflict la altul.

Retragerea neconditionata a trupelor militare ruse si a munitiilor stocate in stanga Nistrului, democratizarea si demilitarizarea regiunii constituie premise indispensabile pentru identificarea unei solutii viabile a problemei transnistrene, in baza respectului pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Pledam pentru reluarea neconditionata a negocierilor oficiale in formatul 5+2, singurul format international recunoscut pentru adoptarea solutiei finale a conflictului", a spus presedintele Republicii Moldova, adaugand ca autoritatile de la Chisinau vor insista in continuare "pentru transformarea actualei misiuni de mentinere a pacii intr-o misiune multinationala civila cu mandat international si implementarea in deplina masura a deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul".

Mihai Ghimpu a subliniat, inca de la inceputul discursului, ca autoritatile de la Chisinau au datoria sa asigure independenta reala a R. Moldova, ceea ce inseamna "exercitarea suveranitatii asupra intregului teritoriu al Republicii Moldova".

Presedintele a mai aratat ca AIE vrea o "reasezare" a relatiilor cu vecinii de la est, adica Ucraina si Federatia Rusa, "pe fundamentul normalitatii si pragmatismului, al respectului reciproc si neamestecului in treburile interne".

"Consider ca Federatia Rusa si Ucraina pot castiga un partener de nadejde sprijinind Republica Moldova la solutionarea conflictului transnistrean", a subliniat Ghimpu.

Despre relatia cu Romania

Mihai Ghimpu a aratat ca "este un moment cu adevarat istoric al relatiilor dintre Republica Moldova si Romania, cand dupa o pauza de aproape 20 de ani, un presedinte al Republicii Moldova tine un discurs in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei".

"Actuala vizita la Bucuresti vine sa accentueze evolutia pozitiva a relatiilor bilaterale, precum si necesitatea unui parteneriat strategic cu Romania pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, astazi fiind deja semnata declaratia comuna in acest sens" a spus presedintele moldovean despre relatiile bilaterale, remarcand "atmosfera calda si caracterul constructiv al discutiilor".

"Trebuie sa recunoastem ca relatiile dintre Republica Moldova si Romania nu intotdeauna au fost corespunzatoare statutului declarat al lor. Acestea au trecut prin mai multe etape: de la podul de flori pana la raceala si indiferenta. Imi exprim regretul si condamn actiunile antiromanesti la care s-a dedat guvernarea comunista. Am convingerea ca acestea nu se vor mai repeta niciodata", a mai spus Ghimpu.

Acesta a reiterat ca restabilirea relatiilor cu Romania a reprezentat unul din obiectivele Aliantei pentru Integrare Europeana inca de la infiintarea sa: "In mai putin de jumatate de an de la preluarea puterii relatiile dintre Republica Moldova si Romania nu doar au intrat in normalitate, ci au cunoscut si un dinamism pozitiv puternic de ambele parti: a fost abolit regimul de vize pentru cetatenii romani, la initiativa Consiliului raional Ungheni a fost scoasa sarma ghimpata de la Prut. Primul decret semnat de mine in calitate de presedinte a fost cel de abolire a regimului de vize pentru cetatenii Romaniei".

Mihai Ghimpu a remarcat problema cooperarii economice dintre Romania si Republica Moldova.

"Astazi, stadiul relatiilor economice dintre Republica Moldova si Romania nu reflecta inca pe deplin nici potentialul economic si nici interesele nemijlocite ale celor doua state. In comertul exterior al Republicii Moldova, Romania se situeaza pe locul II intre partenerii cu care statul nostru intretine relatii comerciale. (...) Avem nevoie de un efort mai mare de promovare reciproca a oportunitatilor de afaceri, dar si de o mai mare implicare a institutiilor guvernamentale, a mediului privat de afaceri, in identificarea niselor de oportunitate pentru produsele, serviciile, care pot rezulta din proiectele comune", a spus presedintele.

Mesajul cetatenilor moldoveni: simplificati obtinerea vizei

Presedintele interimar al R. Moldova a tinut sa le transmita parlametnarilor romani dorinta cetatenilor moldoveni: extinderea valabilitatii vizelor pana la 5 ani, eliminarea obligatiei de a avea 500 de euro in cont si eliminarea necesitatii de a avea o invitatie legalizata la notariat. Intr-un cuvant, o simplificare a obtinerii vizei.

"Din 2011 România va adera la spaţiul Shengen, de aceea cred că ar fi bine ca împreună să examinăm extinderea termenului de valabilitate a vizelor până la 5 ani pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, precum şi excluderea dovezii de posesie a 500 de euro şi scutirea de invitaţia notarială obligatorie la perfectarea vizelor româneşti pentru cetăţenii noştri. Eu, în general, sunt împotriva vizelor", a incheiat presedintele Ghimpu.