O parte dintre dispozitiile controversatei legi pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici (in special cele ce permit numiri politice la conducerea institutiilor deconcentrate), au fost declarate neconstitutionale, miercuri, de judecatorii Curtii Constitutionale, anunta Agerpres.

  • "In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca urmatoarele dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici sunt neconstitutionale: art.I pct.1 - care modifica art.13 alin.(1) lit.d) din Legea nr.188/1999; art.I pct.6 - care modifica art.58 alin.(1) si (3) din Legea nr.188/1999; art.I pct.27 - care modifica art.111 din Legea nr.188/1999; art.I pct.28 - care modifica anexa, cap.I lit.B pct.4 si 5 din Legea nr.188/1999. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", arata CCR intr-un comunicat.

Legea pentru modificarea Statutului functionarilor publici a fost adoptata la inceputul lunii trecute de Camera Deputatilor, iar PSD si PNL au anuntat inca de atunci ca urmau sa o conteste la Curtea Constitutionala.

Liderul social-democrat Victor Ponta acuza, atunci, Executivul ca ar incerca sa isi mentina propria clientela politica in functiile din institutiile deconcentrate prin aceasta lege.

  • "Ne batem pentru legea privind functionarii publici, pentru ca este vorba de un abuz evident al Guvernului Boc. Au trecut cele 45 de zile de cand ordonanta a fost declarata neconstitutionala. Guvernul Boc tine in acest moment la toate functiile din deconcentrate pentru propria clientela politica, in mod ilegal, si nu numeste functionari publici, asa cum i-ar cere legea. De altfel, doamna Anastase a incercat astazi sa acopere ilegalitatea Guvernului Boc printr-o alta ilegalitate, dar din fericire colegii mei au fost atenti si nu se va intampla lucrul acesta", declara liderul PSD la inceputul lunii martie, dupa adoptarea legii.

In anul 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale doua Ordonante de urgenta ale Guvernului privind numirile pe criterii politice la conducerea institutiilor deconcentrate.