Debitele Dunarii sunt in crestere si se situeaza peste cotele de inundatie (corespunzatoare codului portocaliu), la statiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bechet si la Turnu Magurele, anunta, luni, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR).

Pana in data de 6 martie, se estimeaza ca debitele Dunarii vor fi in continuare in crestere, debitele prognozate pentru sambata ajungand pana la 11700 mc/s.

Comparativ cu anul 2006, cand debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de 15860 mc/s si au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuati in jur de 10.000 de oameni, specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane” estimeaza faptul ca, pana la un debit al Dunarii, la intrarea in tara, de 12500 mc/s-13000 mc/s, nu exista risc de inundatii pentru populatie si locuinte, intrucat nivelurile Dunarii din zonele indiguite au o garda de minimum 1 m, pana la coronamentul digurilor.

In perioada imediat urmatoare, cresterea debitelor Dunarii nu vor fi influentate semnificativ de aportul raurilor interioare (afluentii Dunarii), atata timp cat acestea se mentin sub cotele de atentie, precizeaza ANAR.

"In conditiile actuale, ale cresterii debitelor Dunarii, se vor inregistra probleme, cu caracter local, la cladirile administratiilor portuare, vami, santiere navale, situate in zona dig-mal. In lipsa unor alte evenimente neprevazute (producere de brese in diguri, prin cedare mecanica), nu se pune problema producerii unor pagube pe arii largi, iar localitatile de pe cursul Dunarii sunt aparate"

"In prezent, terenurile afectate sunt in zonele neindiguite, pe sectorul Gruia-Calafat, acestea find terenuri arabile inundabile, iar locuintele sau populatia din zona nu vor fi afectate de debitele crescute ale Dunarii, in perioada urmatoare", informeaza ANAR.