Ministerul Afacerilor Externe va lansa marti „Ghidul cetateanului roman care doreste sa lucreze in spatiul Uniunii Europene”, destinat romanilor care doresc sa isi gaseasca un loc de munca intr-una din celelalte tari ale spatiului comunitar", informeaza un comunicat MAE remis HotNews.ro.

Lansarea materialului va avea loc marti, incepand ora 16.00, la Libraria 'Mihail Sadoveanu' din Capitala, in prezenta ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

"Lucrarea grupeaza sfaturi utile pentru persoanele care doresc sa lucreze in strainatate, precum si reglementari nationale ale fiecaruia dintre cele 26 de state comunitare in care ar putea lucra cetatenii romani, privind conditiile specifice de acces al acestora pe piata muncii. Astfel, materialul contine informatii referitoare la aspecte generale privind dreptul de munca in statul respectiv, chestiuni legate de liberalizarea pietei de munca, restrictii ale pietei de munca, informatii referitoare la obtinerea autorizatiei de munca, datele de contact ale responsabililor pe probleme de munca din cadrul ambasadelor Romaniei in statele UE, datele de contact ale autoritatilor locale cu competente in domeniul muncii si securitatii sociale din tara respectiva, precum si cele mai importante reglementari in domeniu", se arata in comunicatul transmis de MAE.

Ghidul este elaborat cu sprijinul misiunilor diplomatice ale Romaniei in statele respective, avand in vedere si cazurile consulare cu care acestia s-au confruntat, mai precizeaza MAE.

Insitutia recomanda ca, inainte de orice calatorie in strainatate, cetatenii romani sa se informeze, sa verifice atat sfaturile, conditiile si alertele de calatorie disponibile pe site-ul www.mae.ro, precum si alte informatii oficiale furnizate de institutii ale statului roman si de autoritatile tarii in care doresc sa se deplaseze.