Bulgaria nu a purtat discutii oficiale cu Statele Unite legate de gazduirea scutului american antiracheta, a declarat vineri ministerul bulgar de Externe, dupa ce Rusia a cerut Sofiei explicatii oficiale in acest sens, anunta Reuters.

Saptamana trecuta, premierul Boiko Borisov afirmase ca Statele Unite vor purta discutii preliminare cu Bulgaria in acest sens, iar Sofia trebuie sa dea dovada de solidaritate in ceea ce priveste securitatea europeana colectiva.

Joi, Rusia a cerut ambasadorului bulgar la Moscova sa explice "scopul si esenta" acestor discutii.

"Nu au existat discutii oficiale cu SUA pe aceasta tema", a precizat purtatorul de cuvant al ministerului bulgar de Externe.

Vesela Cerneva a precizat ca Bulgaria nu a primit pana in prezent o invitatie oficiala pentru discutii asupra scutului american antiracheta.

Sofia va continua sa fie solidara cu abordarea NATO in deciziile care privesc securitatea si apararea, a adaugat ea.

Moscova a cerut Washingtonului, in repetate randuri, explicatii legate de noua configuratie a scutului antiracheta, dupa anuntul surpriza facut de presedintele Traian Basescu, legat de amplasarea pe teritoriul Romaniei a interceptoarelor SM-3. Zvonurile legate de rolul potential pe care l-ar putea juca Bulgaria in acest proiect au alimentat si mai mult nervozitatea Rusiei.

Alexander Vershbow, consilier pe probleme de securitate internationala al departamentului american al Apararii, a declarat joi, pentru Reuters, ca Washingtonul nu a cerut Bulgariei, pana in prezent, sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta.

El a afirmat ca Moscova stia inca de anul trecut despre posibilitatea ca Romania sa gazduiasca aceste elemente si a reafirmat ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei, ci a Iranului.

Rusia considera insa acest plan drept o amenintare asupra propriului arsenal nuclear si o interferenta a SUA in sfera sa de influenta.