Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, joi, o suplimentare cu 600 de militari a fortelor care actioneaza in teatrul de operatii din Afganistan, numarul maxim al acestora putand sa ajunga la 1.798 de militari, informeaza un comunicat al Presedintiei.

"CSAT a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a fortelor care actioneaza in teatrul de operatii din Afganistan, numarul maxim al acestora putand sa ajunga la 1798 militari. In anul 2010, Armata Romaniei va putea participa la misiuni in afara teritoriului statului cu un efectiv de 3753 militari, forte dislocate, 2342 militari, si forte dislocabile la ordin, 1411 militari", se arata in comunicat.

Ministrul interimar de Externe, Catalin Predoiu, declara in decembrie la reuniunea ministrilor de externe NATO ca inca 100 de militari romani se vor alatura in 2010 celor peste 1.000 de soldati trimisi in Afganistan, iar Romania va analiza posibilitatea sporirii contributiei in aceasta tara.

Tarile aliate cu SUA au promis atunci intariri de cel putin 7.000 de militari pentru Afganistan.

Reuniunea ministeriala NATO a intervinit la numai cateva zile dupa ce Barack Obama a anuntat desfasurarea accelerata a 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, pentru combaterea talibanilor, si le-a cerut si aliatilor din NATO sa trimita intariri.

Totodata, in cadrul sedintei CSAT, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a prezentat conceptul pentru intarirea capacitatilor civile nationale in domeniul gestionarii crizelor (civilian crisis management), elaborat in scopul unei participari a Romaniei in cadrul Politicii Europene de Securitate si Aparare. Documentul reprezinta punctul de plecare in elaborarea unei strategii nationale care sa defineasca viziunea si principiile participarii Romaniei cu capacitati civile la operatiunile de gestionare a crizelor.

CSAT a aprobat documentul prezentat de ministrul Afacerilor Externe si a hotarat infiintarea unui grup de lucru interministerial, coordonat de catre Ministerul Afacerilor Externe, format din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Justitiei si ai altor institutii.