Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat in urma cu o zi de autoritatile din Jakarta, Indonezia. Cunoscut ca "mana dreapta" a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, Popa a fost condamnat in 2006 de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare, pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, informeaza Mediafax.

Ministerul Justitiei a fost informat de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, in baza unui mandat emis de autoritatile judiciare romane dupa ce hotararea judecatoreasca de condamnare in cazul lui, in dosarul FNI a ramas definitiva, noteaza agentia de presa citata.

  • Seful Politiei Romane: Vor fi aduse in tara doua dintre cele mai cautate persoane

La cateva ore de la anuntul arestarii lui Nicolae Popa, seful Politiei Romane, Petre Toba, a anuntat ca in urmatoarele zile vor fi aduse in tara doua dintre cele mai cautate persoane de catre Inspectoratul General al Politiei Romane. Acesta a refuzat sa spuna numele celor doua persoane. Singurul detaliu pe care l-a furnizat a fost urmatorul: extradarea vizeaza state din afara Eropei, in timp ce in Uniunea Europeana procedura este de aducere.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. A fugit din Romania in anul 2000, iar de aproape 9 ani este cautat de autoritatile romane.

UPDATE 1: In termen de 20 de zile, autoritatile romane trebuie sa depuna actele necesare extradarii lui Nicolae Popa, la Ministerul Justitiei din Indonezia. Fostul director al Gelsor a fost localizat "de curand", a declarat pentru Mediafax Mihai Friptu, seful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI).

UPDATE 2: Ministerul Justitiei a anuntat joi seara, printr-un comunicat, ca nu a fost sesizat de instanta emitenta a mandatului, in vederea intocmirii cererii de extradare. Ulterior primirii de catre Minister a incheierii definitive pronuntate de instanta privind indeplinirea conditiilor de solicitare a extradarii, autoritatile romane vor realiza controlul de regularitate internationala si va intocmi cererea de extradare. Cererea va fi transmisa pe canal diplomatic in temeiul curtoaziei internationale autoritatilor competente indoneziene, intrucat intre Romania si Indonezia nu exista un instrument international bilateral ori multilateral aplicabil in materia extradarii.