Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declansat, marti, urmarirea penala fata de asistenta Emilia Baron, dupa ce a uitat un bebelus in incubator, declara surse judiciare, citate de Mediafax.

Bebelusul a suferit leziuni grave, care i-au pus viata in pericol. Emilia Baron a fost audiata, marti, in calitate de inculpata, pentru vatamare corporala grava din culpa.

In fata autoritatilor, asistenta s-a declarat nevinovata, acuzand sistemul medical. Ea a sustinut ca in seara incidentului era singura la 27 de copii.

Anchetatorii au dispus o expertiza tehnico-stiintifica asupra incubatorului, care in urma cu 12 ani a intrat in posesia Maternitatii "Bucur" - unde a fost uitat Alexandru, in varsta de patru zile - care a facut parte dintr-un lot de sase. Sursele citate au adaugat ca patru incubatoare, din cele sase, au fost scoase din uz.

Vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Filiala Bucuresti, Florian Chiru, a afirmat ca astfel de incidente in care a fost implicata Emilia Baron sunt cauzate de problemele grave ale sistemului, ignorate de autoritati, cum ar fi lipsa de personal, aparatura invechita si subfinantarea sistemului.

"Nu vreau sa scuz pe nimeni. Vom analiza cazul si vom da sactiunile prevazute de lege, chiar cele mai aspre, daca se impun. Dar, daca autoritatile nu vor face nimic pentru acoperirea golului de aproape 30.000 de asistente la nivel national, nu vor achizitiona aparatura si nu vor finanta sistemul la nivelul necesar, vom risca sa mai avem probleme", declara Florian Chiru, dupa audierea asistentei.