Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou Ion Radoi a declarat miercuri pentru NewsIn ca aprobarea bugetului Metrorex pentru 2009 nu va opri greva de la metrou, sindicalistii solicitand negocierea contractului colectiv de munca, cu o crestere de 20% a salariului, pentru 2010.

"Nu este asa de importat ca au aprobat bugetul, pentru ca oricum trebuia semnat, noi vom continua protestele si asteptam sa fim chemati la negocieri pentru a semna contractul colectiv de munca pentru 2010, dar nu o vom face decat cu o majorare a salariului de pana la 20%", a spus Radoi.

Circa 200 de angajati Metrorex au protestat marti si miercuri, in fata sediului Guvernului, nemultumiti ca la 1 noiembrie contractul colectiv de munca a expirat si ca bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009 nu fusese inca aprobat. Liderul sindicatului USLM, Ion Radoi, a declarat ca, dupa 15 minute de asteptari, guvernantii i-au anuntat ca a inceput sedinta de guvern si nu mai au timp de discutii, astfel, angajatii Metrorex vor continua protestele in zilele urmatoare, conform programului anuntat initial.

Ulterior, Guvernul a adoptat bugetul pe anul 2009 al Metrorex, ce include majorarea salariala de 23% aplicabila de la finele anului trecut, dar care prevede totodata anularea cheltuielilor cu tichetele de vacanta si tichetele cadou.

Cu toate acestea, sindicalistii sustin ca marti, 17 noiembrie, va avea loc o greva generala a angajatilor de la metrou, care va bloca circulatia cu acest mijloc de transport pana ora 16.00. Aceasta va fi precedata de o greva de avertisment care va avea loc joi, 12 noiembrie, intre orele 4:00-6:00.