Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii ar fi somat inspectoratele scolare sa desfiinteze 20.000 de posturi didactice de predare, potrivit Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatiei Educatiei Nationale, doua dintre cele trei mari confederatii sindicale din invatamint. Sindicatele acuza ministerul ca ar luat aceasta decizie fara o consultare prealabila a partenerilor sociali.

„Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant considera ca nota prin care a fost luata aceasta decizie este lovita de nulitate, fiind emisa cu incalcarea prevederilor legale privind numarul de posturi din invatamant finantate de la bugetul de stat, dar si a dispozitiilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura", a afirmat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intr-un comunicat remis luni redactiei.

"Solicitam ministrului educatiei, doamna Ecaterina Andronescu, sa dispuna masurile ce se impun pentru reintrarea in legalitate”, a spus Cornea.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a acuzat vineri MECI de aceleasi presupuse incalcari ale legii.

FEN avertizeaza Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii (MECI) ca prin ultimele decizii trimise in teritoriu incalca grav parteneriatul social si acordul semnat cu sindicatele din invatamant, in luna mai.

"Ecaterina Andronescu a ajuns sa se comporte ca un dictator si ia decizii de una singura. Dupa ce in urma cu cateva zile inspectoratele au primit o adresa prin care li se cerea sa refaca planurile de scolarizare astfel incat sa primeze criteriul economic, ministerul a remis, joi, in teritoriu o noua adresa prin care le precizeaza numarul de norme in care trebuie sa se incadreze, si asta fara consultarea partenerilor sociali", spune secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat intr-un comunicat de vineri al federatiei.