Unul dintre expertii de varf ai Israelului in domeniul fertilizarii artificiale, profesorul Raphael Ron-El, a parasit clinica Sabyc din Romania in urma cu sase ani, "pentru ca nu ii placeau unele dintre lucrurile care se intamplau acolo" si dupa ce a descoperit ca o serie de activitati nu aveau licenta, relateaza cotidianul israelian Haaretz, in editia electronica.

Prof. Raphael Ron-El, seful unitatii in vitro de la Spitalul Assaf Harofeh din Tzrifin, a lucrat la Sabyc inainte de a se muta la o alta clinica de fertilizare din Romania, care are ca angajati mai multi cetateni israelieni. Noua clinica, Med New Life, afirma ca ovulele de aici nu sunt cumparate, ci provin de la romance care urmeaza tratamente de fertilizare la clinica.

Ron-El a inceput sa lucreze la Sabyc in 2000 dar si-a intrerupt contractul trei ani mai tarziu, cand s-a mutat la Med New Life, unde lucreaza si azi.

Potrivit directorului Assaf Harofeh, Benny Davidson, Ron-El a parasit Sabyc din cauza ca "nu ii placeau unele lucruri care se faceau la acea clinica".

Davidson a subliniat insa ca Sabyc "este recunoscuta de autoritatile romanesti de sanatate, iar profesorul Ron-El a avut un permis de la Ministerul Sanatatii care ii permitea sa coopereze cu clinica".

Ron-El a refuzat sa faca vreun comentariu.

Dupa arestarile de la Sabyc, Med New Life si-a exprimat temerea ca femeile israeliene care erau programate la tratamente de fertilizare isi vor anula deplasarea in Romania.

Ministrul roman al Sanatatii programase o vizita la Med New Life ieri (marti, n.r.) pentru a demonstra ca, spre deosebire de Sabyc, aceasta clinica opera legal, dar vizita a fost anulata.

O alt nume de varf al medicinii israeliene - Ilan Calderon, directorul adjunct al centrului medical Bnei Zion din Haifa - a lucrat pentru Sabyc, dar Bnei Zion a rupt relatiile cu Sabyc in urma cu trei ani si jumatate.

Bnei Zion a afirmat ca relatiile au incetat de fapt "inainte sa inceapa", deoarece, in cursul negocierilor, clinica a descoperit ca Sabyc nu era licentiata de autoritatile romane.