Magistratii din cadrul Judecatoriilor de sectoare, Buftea si Cornetu, precum si cei ai Tribunalului Bucuresti si-au reluat lucrul, marti, dupa ora pranzului, dupa ce acestia au refuzat timp de aproape trei ore sa intre in salile de judecata, protestand astfel fata de reducerea salariilor din justitie cu 50%.

Magistratii au declansat, marti dimineata, un protest spontan, acestia refuzand sa intre in salile de judecata pana la ora 12:00. Protestul a fost legat de criza financiara din tribunale, magistratii fiind nemultumiti de eliminarea sporului de stres neuropsihic, care reprezinta 50% din salariu.

Potrivit unui comunicat remis marti de Tribunalul Bucuresti, magistratii "isi exprima profunda ingrijorare fata de modul in care Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti intelege sa fie preocupat de functionarea sistemului judiciar, in ansamblul sau."

“In anul 2009, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a aprobat pentru Tribunalul Bucuresti un buget de 47%, ulterior diminuat la 44%, prin comparatie cu exercitiul bugetar al anului 2008, ceea ce a condus la disfunctionalitati grave in desfasurarea activitatii, nemultumiri din partea magistratilor si la crearea unei perceptii eronate in randul opiniei publice”, se arata in comunicat.

Potrivit magistratilor, ultima masura adoptata de minister, aceea de a reduce salariile din justitie cu 50%, este una “sfidatoare” si o incalcare a independentei judecatorilor. "Reducerea in aceasta maniera a drepturilor salariale incalca hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, inscrise in carnetele de munca, chiar in baza corespondentei derulate cu Ministerul Justitiei", se mai arata in comunicat.

Magistratii sustin ca, pana la acest moment, “au apelat la mijloace procedurale legale pentru apararea drepturilor lor”, urmand ca formele de exprimare a nemultumirilor sa evolueze in functie de raspunsul Ministerului Justitiei.