Juramintele facute Moscovei de aliatii din CSI in schimbul creditelor valoreaza tot mai putin. Astazi, ele nu sunt mai mult decat o demonstratie de loialitate, de care Kremlinul are poate tot atata nevoie, precum Kirghizia sau Moldova de creditele rusesti. Cu ochii atintiti asupra vesnicului razboi al gazelor cu Ucraina si asupra razboiului laptelui, devenit si el al gazelor, cu Belarus, unele dintre nuantele pacii cu Moldova au ramas, in mod nedrept, neobservate, potrivit unei analize efectuate de cotidianul online gazeta.ru.

Informatia pe scurt:

  • Voronin are cel putin tot atata experienta in comertul cu loialitate ca si presedintele Lukasenko
  • Refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak a schimbat radical lucrurile
  • Occidentul asteapta rabdator, invatand, de-a lungul timpului, sa nu se mai mire de nimic
  • Formula precisa pentru 'balansoarul' lui Voronin este "5+2"
  • Voronin va castiga cu siguranta alegerile, asa cum, in mod regulat, le castiga Lukasenko
  • Rusia, ramanand cel mai credincios aliat al lui Voronin, se pierde in formula 5+2, unde detine doar o cincime din pachet
  • Moscova trebuie sa uite iluzia ca cei care inving in jocul la doua capete raman aliatii Rusiei
  • Desi impacarea lui Voronin cu Romania nu e obligatorie, acest lucru nu ar reprezenta ceva senzational

Subiectul despre creditul de o jumate de miliard de dolari, dupa care, in ajunul alegerilor repetate, a venit la Moscova insusi presedintele Vladimir Voronin, a trecut undeva la periferia campului informational.

In general, imaginile revolutiei ratate au incetat foarte repede sa incinga imaginatia telespectatorilor, desi Vladimir Voronin merita cu mult mai multa atentie.

Poate numai dimensiunile modeste ale tarii lui, si, poate, absenta unor conducte strategice pot explica de ce numele presedintelui moldovean nu supara atat auzul rusilor, precum numele colegilor Viktor Iuscenko sau Aleksandr Lukasenko.

Nici chiar apartenenta la GUAM si tema georgiana privind interzicerea vinurilor moldovenesti nu l-au ajutat pe Voronin sa ocupe un loc meritoriu pe aceasta lista.

Experienta lui Voronin

Cu toate ca, in comertul cu loialitate, unde presedintele belarus s-a impus ca un adevarat maestru in domeniu, Voronin are cel putin tot atata experienta, iar in ceea ce priveste stagiul – doua mandate prezidentiale pe care, spre deosebire de Lukasenko, nu le-a irosit pe iluzii.

In 2001, cand a devenit presedinte, comunistul-internationalist Voronin credea ca, nepurtand responsabilitatea pentru razboiul din Transnistria, va rezolva rapid problema cu Smirnov. Cand a inteles ca Smirnov nu este deloc interesat de sinceritatea proletara a noii puteri de la Chisinau, a aparut alta iluzie.

Daca Moscova il priveste fie si numai ca un om care s-a proclamat ultimul avanpost in calea tancurilor NATO spre Briansk, ea va auzi apelul: singurul osbstacol in calea reglementarii crizei transnistrene este numai si numai Smirnov.

Dar refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak a schimbat radical lucrurile, care au luat o turnura la care nu se astepta, probabil, nici liderul comunist.

Temandu-se de supararea Kremlinului, Voronin uita ca a fost simbolul proiectului antiromanesc si pleaca la Bucuresti, precum Lukasenko la Vatican.

Occidentul nu are nevoie de juraminte de credinte si de cainte, spre marele dezavantaj al Moscovei. Occidentul asteapta rabdator, invatand, de-a lungul timpului, sa nu se mai mire de nimic.

Formula balansoarului 5+2

Poti trai leganandu-te in balansoar, iar, daca te adaptezi, se poate trai chiar confortabil. Chisinaul, care nu s-a grabit sa-si retraga litera din GUAM, cum a procedat Uzbekistan, a gasit, spre deosebire de toti ceilalti colegi, formula precisa pentru acest balansoar.

Ea se numeste "5+2". Unii vor crede ca este vorba despre Transnistria. Dar gresesc, subestimand aceasta foarte simpla aritmetica.

Moldova si Transnistria sunt parti conflictuale, Rusia, Ucraina si OSCE – mediatori, iar SUA si UE – observatori. Daca lasam la o parte conflictul, ceea ce, trebuie sa recunoastem, au facut-o cu totii si inca de mult, si daca se elima, prin urmare, Transnistria, artimetica devine geografie strategica, cu ajutorul careia Voronin se protejeaza fata de orice surprize.

Moscova - o cincime din pachetul 5+2

Ramanand cel mai credincios dintre aliatii lui Voronin, Moscova se pierde intre cei care joaca rolul de mediator si cei care joaca rol de observatori. O cincime – este tot ce detine Rusia in acest pachet, unde Transnistria nu este, practic, nimic.

Iar cand Voronin a venit, inainte de alegeri, dupa credit, cum ar fi putut Moscova sa nu-i dea bani? Asa cum, anterior, i-a dat Kirghiziei si Armeniei. Iar si mai devreme – Belarusului.

Voronin va castiga cu siguranta alegerile. Asa cum, in mod regulat, le castiga Lukasenko. Iar Bakiev va iesi, la randul lui, invingator in Kirghizia. S-a spus pana acum ca acei care inving in acest stil de lupta vor ramane de partea Rusiei.

Acum, Moscova trebuie sa uite de aceasta iluzie. Si, se arata in incheierea comentariului, pentru ca veni vorba, nu a obligatoriu ca Voronin sa se impace cu puterea de la Bucuresti. Oricum, Romania nu figureaza in formula "5+2". Iar daca se va impaca, nu va fi vreo senzatie.