Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 in legatura cu declaratia de avere a presedintelui Transparency International Romania si a sotiei acestuia. ANI cere cercetarea pentru fals intelectual a sotilor Alistar, din cauza unor neconcordante din ideclaratiile de avere ale celor doi, informeaza un comunicat postat pe site-ul instituitiei.

"Din analiza singurei declaratii de avere si de interese depusa de catre domnul Alistar Victor Teodor si datata 03.06.2009 si a datelor respectiv documentelor solicitate pentru clarificarea aspectelor ce fac obiectul procedurii de control, conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 144/2007, a rezultat ca datele cuprinse in declaratia de avere a domnului Alistar Victor Teodor si cele din ultima declaratie de avere (datata 11.06.2009) a sotiei acestuia, doamna Ciuta Lavinia Nicoleta, prezinta o serie de neconcordante", se arata in comunicatul ANI.

- la rubrica „II. Bunuri Mobile”, Victor Alistar a mentionat un anutoturism marca Kia, an de fabricatie 2006 si un autoturism marca BMW, an de fabricatie 2003, in timp ce la aceeasi rubrica din propria declaratie de avere, sotia acestuia, Lavinia Nicoleta Ciuta, mentioneaza doar autoturismul marca Kia, an de fabricatie 2006, fara sa faca vreo mentiune referitoare la autoturismul BMW, an de fabricatie 2003.

- la rubrica „V. Datorii”, Victor Alistar mentioneaza o datorie la BCR Leasing, contractata in anul 2006 si scadenta in anul 2011, in valoare de 16.500 Euro si o datorie la Piraeus Bank, contractata in anul 2008 si scadenta in anul 2018, in valoare de 20.000 Euro, iar, in declaratia completata de sotia acestuia, rubrica „V. Datorii” este goala, semnatara nementionând niciun fel de creanta.

- la rubrica „VII Venituri”, Victor Alistar mentioneaza la punctul ”2. Venituri din activitati independente” un venit net realizat in anul 2008 in cuantum de 92.727 RON, realizat in urma unor „Proiecte nationale si internationale – drepturi de autor”, venituri ce nu sunt mentionate in declaratia de avere completata si depusa de sotia acestuia.

ANI precizeaza ca, potrivit articolului 10 din Legea nr. 115/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, „daca persoana a carei avere este supusa controlului este casatorita, controlul se extinde si asupra averii si veniturilor dobândite de celalalt sot”.

  • Replica Transparency International: Actiunea impotriva lui Victor Alistar e o reactie la pozitia ferma a TI fata de problemele de integritate de la nivelul ANI

In replica, Transparency International Romania sustine ca actiunea ANI impotriva lui Victor Alistar nu ar fi o urmare a unei conduite reprobabile a acestuia, ci o reactie tocmai la pozitia ferma a Transparency International fata de problemele de integritate de la nivelul conducerii ANI, semnalate de avertizori, si fata de riscurile promovarii unor coduri insuficient elaborate, se arata intr-un comunicat al Transparency, remis HotNews.ro.

Reprezentantii Transparency International mai precizeaza ca resping ferm "orice incercare de intimidare a membrilor si personalului asociatiei" si susutin in continuare "pozitia Transparency in lupta anticoruptie din Romania".