Procesul "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase este judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, va fi trimis la Curtea Constitutionala, dupa ce avocatul Dianei Gasparovici, una dintre persoanele inculpate, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate pe Ordonanta 134/2005 privind organizarea DNA. Concret, singurul proces penal pe rol al fostului premier a fost suspendat.

La termenul de marti, presedintele completului de judecata le-a atras atentia avocatilor lui Nastase ca ordonanta privind DNA a fost data in perioada in care chiar Nastase era presedintele Camerei Deputatilor. Avocatii au subliniat ca Ordonanta 143/2005 ar intra in contradictie cu articolul 115, alineatele 4 si 6 din Constitutie, pentru ca legea fundamentala prevede ca Guvernul poate adopta OUG numai in situatii extraordinare.

Procurorul de sedinta a spus ca exceptia trebuie respinsa, mai ales ca nu a fost contestata legea de adoptare a OUG, care se refera la competenta organului de urmarire penala in cazurile de mare coruptie.

Cu exceptia invocata de avocatul Dianei Gasparovici au fost de acord toti avocatii din proces.

In dosarul “Trofeul Calitatii” procurorii sustin ca Adrian Nastase ar fi beneficiat ilegal de bani pentru campania electorala din anul 2004. Intrucat presupusa infractiune ar fi fost savarsita de Nastase in calitate de sef de partid, nu de fost premier aparat de legea raspunderii ministeriale, procurorii l-au putut trimite in judecata fara avizul Parlamentului.

  • Adrian Nastase ar fi beneficiat de 10 miliarde de lei vechi din operatiuni comerciale fictive, folositi pentru finantarea campaniei sale electorale din anul 2004.
  • In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian pentru dare de mita si complicitate la insusirea de foloase necuvenite.
  • Irina Jianu a organizat in 2004 afacerea “Trofeul Calitatii in Constructii”, prin care peste 3.000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, cunoscut ca un apropiat al sotilor Nastase si trimis si el in judecata in acest dosar. Banii incasati de la firme ar fi fost, insa, folositi pentru finantarea campaniei electorale a presedintelui de atunci al PSD, care candida la functia de sef al statului.
  • Popovici este acuzat de procurorii DNA ca, din cotizatiile incasate de la firmele participante, ar fi platit societatii Eurografica materiale electorale pentru Adrian Nastase.

Adrian Nastase este suspectat de procurorii anticoruptie ca, in campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi. Potrivit unor surse judiciare, banii ar proveni din operatiuni fictive derulate in urma afacerii “Trofeul Calitatii in Constructii”. Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici.