Gigi Becali si Vadim Tudor se vor simti ca pestele in apa in Parlamentul European. Pentru ca nu vor fi singuri. Alti politicieni europeni, variante occidentale ale celor doi, cu declaratii si comportamente deloc diferite, vor putea fi tovarasii de "nazdravanii" ai celor doi reprezentanti ai 8% din votantii romani. Cine sunt Vadimii si Becalii Europei?

Nick Griffin are 50 de ani, este liderul Partidului National Britanic si este parca o copie britanica a lui Gigi Becali. Are cazier, fiind condamnat in 1998 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca a incitat la ura rasiala. Colegul sau de partid, celalat reprezentant in PE al BNP, Andrew Brons a fost si el arestat in 1984 si a primit o amenda de 50 de lire pentru ca a strigat "moarte evreilor", "putere pentru albi". Si reprezentantii partidului eurosceptic UKIP, tot britanic, au avut probleme cu justita. Becali isi gaseste astfel in PE mai multi tovarasi intr-ale incalcarii legilor, asa ca va avea ce sa vorbeasca si probabil va miza ca va gasi intelegere fata de situatia lui. Asta daca va putea ajunge la Strasbourg.

Mai mult decat asta, Griffin seamana cu Becali si la generozitate. Becali platea factura de energie electrica a unor bucuresteni din Ferentari si construia case, britanicul face o promisiune celor care i-au votat partidul: "Promitem ca vom da 10% din salariile noastre grupurilor din comunitatea locala si si daca ne raman bani din fondul alocat pentru cheltuieli vom face acelasi lucru. Nu vom da bani partidului, BNP, ci comunitatii pentru a o ajuta sa celebreze ziua de Sf. Gheorghe si sa promoveze un Craciun crestin", a spus el potrivit The Times. Cum salariul pe o luna al unul eurodeputat este in jur de 7700 de euro, cei doi membri ai BNP care au intrat in PE vor da comunitatii cam 1540 de euro pe luna. Cat despre cheltuieli, reprezentantii unui think tank britanic au aratat, in urma unor studii, ca un eurodeputat poate economisi cam 230.000 de euro pe an, asa ca s-ar mai adauga 23.000 de euro.

Becali il are pe Smarandescu, Nick Griffin pe Bill. Bill, cel cu pumni de otel si degete impodibote cu ghiuluri, este ca o umbra a britanicului.

Britanicul si-a gasit deja o prima tema de lucru in PE. El vrea sa atraga atentia asupra fetitelor albe care devin sclavele sexuale ale ceea ce el numeste un grup de pedofili asiatici. "O fetita de 12 ani este copilul cuiva astazi, iar un an mai tarziu a devenit o tarfa dependenta de cocaina", a descris el situatia.

Cum explica el victoria la alegerile europene: "Exista diviziuni in societate. Ele au fost create de un experiment monstruos: distrugerea multiculturala a vechii Marii Britanii. Nu exista o ciocnire intre populatia indigena si, de exemplu, indieni - sikh sau hindu. Totusi exista o mare legatura intre marele procent obtinut de BNP si populatii islamice. Motivut nu are nimic de-a face cu Islamofobia, ci cu chestiuni ce privesc exploatarea sexuala a unor fetite englezoaice de o minoritate criminala din populatia musulmana". Declaratii asemanatoare la cateva zile distanta, consemnate de The Times.

Alte declaratii calificate scandaloase de presa britanica: "Sunt foarte constient ca opinia generala, comuna este ca sase milioane de evrei au fost gazati si arsi in crematoriu si s-au transformat in umbre. Insa opinia comuna era, la un moment da, ca pamantul e plat... Am ajuns la concluzia ca povestea privind exterminarea evreilor este o combinatie a propagandei de razboi a Aliatilor, o minciuna extrem de profitabila si mai apoi a unei isterii pentru o vanatoare de vrajtoare".

Tanar si nelinistit. Si promitator...







Dimitar Stoianov
Dimitar Stoianov
Foto: Parlamentul European
E tanar, a ajuns in parlamentul bulgar, apoi ca euroobservator in PE la 23 de ani si a reusit sa se faca remarcat inca de la inceput: este vorba despre Dimitar Stoianov, singurul membru al partidului extremist bulgar Ataka ajuns in Parlamentul European.

Stoianov a suscitat nemultumirile parlamentarilor europeni in 2006, cand a facut niste comentarii la adresa tiganilor, pornind de la faptul ca Livia Jaroka, eurodeputat ungar rom, a trimit o scrisoare colegilor din PE in care le solicita votul pentru obtinerea unui premiu. Cum si-a justificat Stoianov refuzul?

"In tara mea exista zeci de fete tiganci cu mult mai frumoase decat aceasta onorabila doamna. de fapt, daca esti la locul potrivit la momentul potrivit chiar poti cumpara una, de 12-13 ani, care sa-ti devina o sotie iubitoare. cele mai bune dintre ele sunt scumpe - pana la 5.000 de euro bucata, wow!

Dar sa revenim la nominalizarea domnisoarei Laroka. Credeti-ma, am vazut o multime de tiganci, dar toate cele care au varsta ei sunt mult mai slabe. Nu impartaseste si ea suferinta teribila a etniei ei de peste tot din Europa, saracia, conditiile mizere si somajul? Hm, presupun ca atunci cand esti eurodeputat, trebuie sa pui ceva kilograme pe tine. Trebuie sa arati serios", a comentat Stoianov.

Tanar si de perspectiva, insa probabil ca, daca va fi atent la discursurile Tribunului, va reusi ca pana la maturitatea politica sa aiba un discurs la fel de spumos.

Cum se va imprieteni cu "mai putin inteligentii" de romani si bulgari?

Danezii l-au trimis din nou in Parlamentul European pe Mogens Camre, cel care a spus, nu cu multa

Morgen Camre
Morgen Camre
Foto: Google
vreme in urma, ca romanii si bulgarii sunt mai putin inteligenti decat popoarele nordice. Partidul sau, Partidul Poporului Danez (Dansk Folkeparti) respinge calificarea de partid extremist, insa declaratiile membrilor sai nu il pot califica altfel.

"Cand ma uit la regulile de vot, vad ca tari precum Romania si Bulgaria au mai multe voturi (in Consiliu - n.r.) decat Danemarca, Suedia si Finlanda. Cred ca, cinstit vorbind, sunte mult mai inteligenti decat ei. Popoarele care nu au creat societati sanatoase nu ar trebui sa ia decizii pentru ceilalti europeni", a spus Camre.

De ce se teme danezul? Ca civilizatia musulmana va cuceri lumea. "Miscarea politico-religioasa islamica vrea suprematia mondiala, asa cum au vrut si alte ideologii politice in istorie. Aceasta suprematie mondiala nu o pot obtine prin mijloace militare, dar incearca sa o obtina inundandu-ne cu oameni. Toate tarile vest-europene sunt infiltrate cu musulmani - si unii dintre ei vorbesc frumos, in timp ce asteapta sa fie suficient de multi sa ne inlature - precum in Sudan, indonezi, Nigeria si in Balcani", este una dintre declaratiile lui consemnate de Wikipedia.

Wilders se va explima printr-un substitut

Lupta impotriva criminalitatii, deportare imigrantilor si diluarea puterilor institutiilor europene in Bruxelles - au fost promisiunile care au propulsat Partidul Libertatii al lui Geert Wilders in Parlamentul European. Olandezii au trimis nu mai putin de patru eurodeputati la Strasbourg.

Geert Wilders
Geert Wilders
Foto: Google
Geert Wilders, numarul unu pe lista, este un personaj caruia i s-a interzis la inceputul anului intrarea in Marea Britanie - chiar daca ajunsese pe un aeroport londonez - din cauza declaratiilor sale extremiste impotriva musulmanilor si a filmului sau, Fitna, considera a indemna la ura. Filmul critica dur Coranul si difuzarea lui a fost interzisa de guvernul olandez, insa el a fost totusi difuzat. In urma difuzarii, Al-Qaeda a amenintat ca il va ucide pe Wilders.

Nu este singura amenintare, pentru ca olandezul a scapat ca prin urechile acului unui asasinat in 2004, de atunci aflandu-se sub protectie permanenta. Locul in care innopteaza este secret, in fiecare noapte garzile sale de corp puse la dispozitie de statul olandez il muta intr-un alt loc si vizitatorii sai nu au acces la el decat dupa ce sunt amanuntit scanati si insotiti in permanenta. Sotia lui - fost diplomat de origine ungara - il poate vedea doar o data pe saptamana.

Ura sa pentru Islam, faptul ca a comparat Coranul cu Mein Kampf si dorinta sa de a expulza toti imigrantii din Olanda si sa le retraga cetatenia olandeza recidivistilor cu dubla cetatenie, mai ales "teroristilor de strada marocani" i-au facut viata imposibila, el insusi marturisind ca nu ii doreste nici macat unui dusman viata pe care o are el.

Wilders nu va merge insa in PE, ci va fi inlocuit de secundul sau, Barry Madlener. Acesta are o idee exact despre cum ar trebui sa fie Europa: "UE nu trebuie sa fie un super-stat, ci sa se limiteze la o cooperare economica. Olanda plateste pentru construirea de drumuri in Portugalia si Polonia, in timp ce blocajele noastre in trafic sunt tot mai multe. Ne vrem banii inapoi", spune el, potrivit DutchNews.nl. Cuvintele lui nu au cum sa nu aiba rezonanta la olandezi, cei mai mari contributori la bugetul UE pe cetatean, intr-o perioada de profunda criza economica.

Asadar Becali si Vadim nu vor fi singurele personaje pitoresti ale Parlamentului European, ba mai mult, se integreaza intr-un peisaj familiar lor. Analistii occidentali cred ca acest mandat al PE va fi plin de excese, tocmai din cauza numarului mare de membri apartinand partidelor extremiste, fie ele nationaliste, fie eurosceptice.

Ramane de vazut ce numitor comun vor gasi toti acestia. Probabil cei din tarile est-europene vor avea ca tema comuna tiganii, cei occidentali imigrantii, musulmanii, unii sunt eurosceptici, altii pro-UE. In mod cert, dezbaterile nu se anunta plictisitoare. Gigi Becali si Vadim Tudor au gasit astfel o "scena" mai cuprinzatoare si parteneri de "nebunii". Ramane de vazut cum le vor materializa si cat de piternice vor fi fortele democratice ale PE in a marginaliza excesele acestora.