Capitala Austriei, Viena, a surclasat orasul elvetian Zurich si se afla pe primul loc in clasamentul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii din lume, potrivit rezultatelor unui top realizat anual de compania de consultanta Mercer. Studiul arata ca orasele europene se plaseaza in continuare in fruntea clasamentului.

Geneva, un alt oras elvetian, se afla pe locul trei in clasament, in timp ce Vancouver (Canada) si Auckland (Noua Zeelanda) impart pozitia a patra. Top 10 este dominat in continuare de orase europene, mai ales orase germane si elvetiene, multe dintre acestea mentinandu-si pozitia din topul de anul trecut: Düsseldorf, Munchen, Frankfurt (Germania) ocupa locurile sase, sapte si opt, iar Berna (Elvetia) ocupa locul noua.

Cel mai bine plasat oras din Statele Unite, Honolulu, se afla pe pozitia 29, in timp ce Singapore, locul 26, ocupa cea mai inalta pozitie din Asia, urmat de de Tokyo, pe locul 35. Paris, capitala Frantei, este pe a 33-a pozitie, iar capitala Marii Britanii, Londra, ocupa pozitia a 39-a in acest top.

Bagdad, capitala Irakului, ocupa si in acest an ultima pozitie a clasamentului, a 215-a.

Bucurestiul se claseaza pe locul 108, mentinandu-si pozitia de anul trecut si surclasand capitale europene precum Sofia (113) sau Moscova (168).

Analiza face parte din raportul anual editat de Mercer Consulting si intitulat "Calitatea vietii pe plan global" (Worldwide Quality of Living Survey), care examineaza 215 de orase. Fiecare este analizat pe baza mai multor criterii, intre care factorii sociali, politici, economici si de mediu, siguranta personala, sanatatea populatiei, educatie, transport, alte servicii publice.Orasele sunt comparate cu New York, pentru care a fost stabilit un scor de referinta de 100 de puncte.