Peste 20 de turisti romani au fost opriti, numai noaptea trecuta, de vamesii moldoveni sa intre in tara vecina. Cu toate ca oamenii aveau asupra lor documentele necesare intrarii in Republica Moldova, vamesii i-au intors din drum. "Ne-au verificat pasapoartele, ne-au interogat, ne-au scotocit toate bagajele, apoi ne-au spus ca nu putem justifica scopul vizitei", a declarat, pentru HotNews.ro, unul dintre turistii opriti la vama Leuseni.

George a povestit, pentru HotNews.ro, ca se ducea in vizita la un prieten, langa Chisinau. Vamesii moldoveni au oprit autocarul si au controlat toate pasapoartele. Trei dintre romanii aflati in autocar au fost dati jos, iar vamesii le-au controlat toate bagajele. "Ne-au controlat pana si pijamalele", spune el.

Apoi, a urmat interogatoriul: "Ne-au intrebat , , . Le-am explicat ca ma duc in vizita la un prieten, intr-un raion de langa Chisinau, dar au spus ca scopul vizitei nu se justifica", a povestit romanul oprit la vama. El spune ca inca doi cetateni romani au fost opriti, impreuna cu el, de vamesi, dintre care doar unul a fost lasat, in cele din urma, sa treaca granita.

"Cel de-al treilea roman interogat impreuna cu noi le-a spus vamesilor moldoveni ca se duce in vizita la soacra sa. Vamesii nu l-au lasat sa isi urmeze drumul pana cand barbatul nu le-a dat numarul de telefon al soacrei lui si au sunat-o pe batrana in toiul noptii, pentru a le confirma ca romanul spune adevarul. In cele din urma, pe el l-au lasat sa treaca granita, dar pe noi doi nu", a mai povestit cetateanul roman.

  • Scriitori romani opriti de vamesii moldoveni pentru ca aveau asupra lor carti care nu corespund conceptului de de statalitate si democratie de la Chisinau

Incidentul in care au fost implicati cei 3 romani la vama Leuseni nu este singular. In aceeasi vama au mai fost opriti, tot in noaptea de joi spre vineri, 3 scriitori romani - Ioan Basca, Ioan Marginean si Mioara Pop - care spun ca aveau asupra lor toate documentele necesare. Pretextul sub care au fost opriti cei 3 a fost acela ca aveau asupra lor "carti care nu corespund conceptului de de statalitate si democratie" din Republica Moldova, potrivit NewsIn.

Cartile pe care cei trei le aveau asupra lor erau destinate scriitorilor din Republica Moldova.

"Se stie ca orice carte care contine cuvintele roman, romanesc, Romania, este interzisa in Republica Moldova, in timp ce din Federatia Rusa sunt trimise in fiecare localitate donatii de carti rusesti. Peste 2.000 de biblioteci din toate localitatile Basarabiei au primit carti rusesti”, a declarat pentru NewsIn, poetul Nicolae Dabija, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Vaslui, comisar Manuel Nacu, a confirmat pentru NewsIn ca delegatia din Alba, care se indrepta spre Republica Moldova, avea toate documentele necesare, la controlul efectuat in Vama Albita.

Poetul Nicolae Dabija a declarat, pentru NewsIn, ca mai multe delegatii formate din oameni de cultura si artisti romani, care ar fi urmat sa participe, vineri, in Moldova, la manifestari dedicate sarbatoririi a 91 de ani de la unirea Romaniei cu Basarabia, organizate de Forul Democrat al Romanilor din Moldova, au fost intoarse din Vama Leuseni.

„Am dorit sa organizam o manifestare romaneasca, cu romani de dincolo si de dincoace de Prut, dar autoritatile se impotrivesc cu inversunare. Sunt de fapt gesturi disperate ale autoritatilor din Moldova care simt ca le fuge pamantul de sub picioare si ca vor pierde teren, mai ales acum in preajma alegerilor”, spune Nicolae Dabija.

  • 16 turisti romani, intorsi din drum fara explicatii la vama Ungheni

Alti 16 turisti romani aflati in trenul international Bucuresti-Chisinau reclama ca au fost opriti, in noaptea de joi spre vineri, in Vama Ungheni, iar vamesii moldoveni nu le-au permis accesul in tara vecina, anunta Mediafax.

Cei 16 turisti spun ca intentioneaza sa depuna plangere la Politie. Ei au plecat joi seara din Gara de Nord din Capitala si spun ca nu li s-a permis accesul in Republica Moldova, fiind coborati din tren, in Vama Ungheni, pe partea moldoveana, iar ulterior urcati intr-o alta garnitura catre Iasi.

"Ni s-a cerut sa coboram din tren, fara sa ni se ofere vreo explicatie. Am fost tinuti intr-o sala neincalzita, apoi am fost adusi la Iasi", a declarat unul dintre turisti.

  • "Bilantul" zilei de joi

Joi, membrii unor delegatii ale Consiliilor Judetene din Iasi si Vaslui care urmau sa participe la o reuniune in raionul Falesti din Republica Moldova au fost intorsi de la granita, tot in vama Leuseni, fara sa primeasca vreo explicatie.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat, pentru Mediafax, ca din delegatie faceau parte sapte reprezentanti ai Consilului Judetean Iasi, ai Consiliului Judetean Vaslui si ai unei firme de cercetari de piata si marketing, care urmau sa participe la o reuniune a presedintilor de raioane, unde se discuta strategia de dezvoltare a euroregiunii Siret-Prut-Nistru pentru 2009-2010.

"Au reusit sa treaca granita doar vicepresedintele CJ Iasi, Victor Chirila, si inca o persoana. Restul membrilor delegatiei, printre care si seful CJ Vaslui, nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova. Au fost lasati sa astepte o ora, dupa care li s-au inapoiat pasapoartele si li s-a spus ca nu pot trece granita pe la Vama Leuseni din Republica Moldova", a declarat Constantin Simirad.

In cursul serii de joi, un alt autocar in care se aflau 35 de romani, din Sangeorgiu de Padure, care se indrepta spre Chisinau, a fost oprit in Vama Leuseni. Romanii din autocar, care urmau sa participe la manifestarile artistice de la Chisinau, au fost nevoiti sa se intoarca in Vama Albita.

  • MAE a cerut clarificari

Ministerul roman de Externe a solicitat autoritatilor de la Chisinau clarificari in legatura cu motivele care au determinat returnarea unor cetateni romani de la frontiera.

"MAE considera ca acest tratament aplicat cetatenilor romani este inacceptabil si neconform cu statutul acestora de cetateni europeni, cu normele Uniunii Europene la care Republica Moldova doreste sa adere si, cu atat mai mult, cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului care stau la baza unor organizatii internationale din care ambele state fac parte", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"MAE respinge orice acuzatie la adresa Romaniei care este formulata in actualul context electoral din Republica Moldova si solicita ca cetatenii romani sa fie tratati cu respect si in conformitate cu normele europene si cu acordurile in vigoare", se mai arata in comunicat.

  • 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Vineri, 27 martie, se implinesc 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Atat in Republica Moldova, cat si in Romania sunt programate manifestari cu ocazia acestei sarbatori, potrivit Rador.

La ora 16.00, la Arcul de Triumf, mai multe organizatii neguvernamentale si partide politice ii cheama la o hora a Unirii pe toti cei care mai simt romaneste. Uniunea Scriitorilor din Moldova organizeaza la randul ei un simpozion cu titlul "Unirea de la 27 martie, 1918. Istorie si Actualitate" urmat de un spectacol literar.

La 27 martie 1918, Sfatul Tarii din Basarabia in frunte cu Ion Inculet, presedintele Sfatului Tarii, Pantelimon Halipa - vicepresedinte si Ion Buzdugan-secretar, au votat Unirea Basarabiei cu Romania.