Presedintele Traian Basescu le-a adresat maghiarilor din Romania un mesaj cu ocazia sarbatoririi zilei de 15 martie, in care ii indeamna sa fie mandri si de calitatea de cetateni romani, mentionand ca asumarea dublei identitati, de a fi maghiar si cetatean roman, a devenit, in prezent, mai usoara ca niciodata. "Cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

"Doresc maghiarilor din Romania, cu ocazia sarbatoririi zilei de 15 martie, fericire si bunastare alaturi de toti ceilalti cetateni romani".

Ziua de 15 martie este sarbatorita de etnicii maghiari, inclusiv in Romania, ca ziua de sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni. Evenimentele evocate sunt legate de revolutia pasoptista din Ungaria, parte integranta a valului revolutionar care a cuprins Europa in anii 1848-1849. Atunci aspiratiile maghiarilor, ale romanilor, si ale altor natiuni europene, au fost legate de valorile modernizarii si emanciparii nationale.

Deviza revolutiei era „libertate, egalitate, fraternitate”, iar scopurile urmarite au fost desfiintarea iobagiei, libertatea presei, abolirea cenzurii, suportarea egala de catre cetateni a obligatiilor publice. Revolutia, inceputa pe 15 martie 1848, a intrunit un larg consens in societatea vremii si a fost sustinuta de cele mai luminate personalitati ale epocii, uneori chiar cu pretul vietii, cum a facut-o poetul Petofi Sandor, se mai arata in mesajul Presedintiei.

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a vizitat Tinutul Secuiesc in cursul zilei de sambata, vizita fiind devansata pentru ca autoritatile aeronautice romane au retras permisiunea de aterizare a avionului prezidential.

Autoritatile romane i-ar fi recomandat lui Solyom sa nu participe la manifestarile din Transilvania.

Presedintelui Ungariei i s-ar fi sugerat ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, avand in vedere intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, in contextul manifestarilor de la 15 martie.